1 op de 8 havenarbeiders in Zeebrugge test positief op drugs

Tijdens een controleactie rond druggebruik in het verkeer bij havenarbeiders in Zeebrugge hebben donderdagnamiddag 5 van de 41 bestuurders positief getest op drugs. Het is sinds 2012 al de 10e keer dat de politiediensten zo'n actie organiseren. De actie kreeg de naam "Portus" mee.

Donderdagnamiddag hield de Brugse politie samen met de federale scheepvaart- en wegpolitie en de douane een controleactie in de haven van Zeebrugge. Onder de noemer "Portus" vond er een controle plaats rond druggebruik in het verkeer bij havenarbeiders. De focus lag op het woon- werkverkeer en het besturen van een voertuig tijdens de diensturen.

Helft kwam in aanraking met drugs

De resultaten zijn opvallend: van de 41 gecontroleerde voertuigen bleek dat 22 bestuurders in aanraking zijn gekomen met drugs. "Dat betekent niet dat het om 22 gebruikers gaat", verduidelijkt Lien Depoorter van de politie in Brugge. "Drugs kan bijvoorbeeld op geld of aan het stuur van een wagen kleven. Vooral in een havengebied waar auto's vaak gewisseld worden. 5 bestuurders hebben wel effectief positief getest op drugs. Hun rijbewijzen zijn ingetrokken."

Daarnaast legde ook nog 1 bestuurder een positieve ademtest af, werd een proces-verbaal opgemaakt voor drugsbezit en 1 voor verboden wapendracht. Er waren ook 8 waarschuwingen voor onvolledige boorddocumenten. De cijfers sterken de politiediensten dat dergelijke acties nodig zijn en blijven.

Meest gelezen