Nederlandse kunstenaars vangen zweet van inwoners Gentse Rabotwijk en maken er "parfum" van

Twee Nederlandse kunstenaars hadden een wel héél opvallend idee: een parfum maken van het zweet en de hormonen van bewoners van de Rabotwijk in Gent.

Lotte Geevens en Yeb Wiersma, twee Nederlandse kunstenaars, wilden de lichaamsgeur van 100 bewoners van de Gentse Rabotwijk vangen in een parfum. Zij vroegen de bewoners een steriel T-shirt aan te trekken gedurende een dag. Het resultaat is "Essence de Rabot".

De meest rauwe taal die wij hebben

"Dat is omdat wij geïnteresseerd zijn in de meest rauwe taal die wij hebben; namelijk onze lichamen en onze instinctieve reacties. Ieder mens maakt feromoonstoffen aan, die beslissen of ik jou kan vertrouwen of niet, of jij te dicht in mijn buurt komt, of ik jou seksueel aantrekkelijk vind. Dat zijn allemaal stoffen die het lichaam aanmaakt, dat is echt een taal op zich en daar wilden wij heel graag een werk mee maken."

Geen enkele schroom, alles kon

"Heel veel mensen vertelden ook met trots dat ze seks hadden gehad met het T-shirt aan, soms wel drie keer op een nacht, om zo wat liefdesferomonen toe te voegen aan het parfum. Er was ook een grote groep vrouwen die in de moskee gebeden hebben om zo ook passie en verdriet toe te voegen. Eigenlijk zijn wij op geen enkele schroom gestuit."

100 mensen in de fles

"En nu zitten alle 100 mensen in de fles. En op een gegeven moment wordt het troebel, en verdampt de geur. Maar het blijft natuurlijk het gegeven dat je 100 mensen in een fles hebt, dus dat is eigenlijk een soort portret, een momentopname van die dag in het Rabot."

Ben jij zelf ook benieuwd? Je kan de fles bekijken en besnuffelen in het Designmuseum in Gent: alle informatie vind je op deze website.

Meest gelezen