Videospeler inladen...

Wat Anuna (17) is voor Vlaanderen, is Adélaïde (18) voor Wallonië

In Vlaanderen is Anuna De Wever (17) intussen uitgegroeid tot het gezicht van Youth For Climate, de jongeren die met hun klimaatprotesten duidelijke actie vragen van politici. In Franstalig België is Adélaïde Charlier (18) het boegbeeld van de beweging. Een portretje.

Op 10 januari trekken 3.000 spijbelende scholieren naar Brussel voor de eerste manifestatie van Youth For Climate, onder impuls van twee Vlaamse studenten, Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (19). Twee weken later stappen 35.000 spijbelende leerlingen en studenten door de hoofdstad. En nog een week later is er voor het eerst een grote betoging in Luik: 15.000 jongeren komen er samen. Ook in het zuiden van het land neemt een jong tienermeisje het voortouw: Adélaïde Charlier (18).

Adélaïde woont in Namen. Na de eerste klimaatbetoging op 10 januari neemt ze contact op met Anuna en wordt ze een van de organisatoren van Youth For Climate en de gangmaakster voor de beweging in het zuiden van het land. Anuna en Adélaïde leiden samen de wekelijkse betogingen van spijbelende jongeren. Gisteren stelden ze samen met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de denktank voor die de klimaatproblematiek moet scherpstellen en werden ze ook ontvangen door een delegatie parlementsleden.

Net als Anuna schuwt Adélaïde de kritiek op het huidige klimaatbeleid niet en is ze duidelijk in waar de jongeren voor betogen . "We vragen een verandering, een beleid dat het klimaat centraal stelt. Wetenschappers zeggen ons dat de temperatuur met niet meer dan 1,5 graad mag stijgen. Alleen, als we het huidige beleid voortzetten, komen we uit op 3,5 graden" klonk het bij de RTBF na de betoging in Brussel waar 35.000 jongeren aan deelnamen.

De drie gezichten van Youth for Climate in gele hesjes: Adélaïde Charlier, Anuna De Wever en Kyra Gantois
Nicolas Maeterlinck

"Het is zo dat we de dingen kunnen doen vooruitgaan"

In haar school, het Notre-Dame de la Paix Erpent in Namen, engageert Adélaïde zich al langer voor klimaat en milieubewustzijn.

Ze maakt deel uit van het Eco-team dat ecologische thema's op school aankaart en ideeën in de praktijk omzet. "We komen niet alleen op straat om met politici te praten, we praten ook met leerkrachten en leerlingen", zegt Adélaïde. "Het is zij die erin geslaagd is om ons te sensibiliseren en te motiveren om te gaan betogen", zegt een medeleerlinge.

Voor Adélaïde zijn het drukke dagen, "maar zo kunnen we de dingen doen vooruitgaan", zegt ze aan RTBF. Haar moeder is trots: "Ik ben onder de indruk van de manier waarop ze zich engageert, maar vooral om te zien hoeveel jongeren zich nu in beweging zetten."

Herbekijk hieronder de reportage van RTBF:

Videospeler inladen...

Meest gelezen