Al 1.000 inwoners van nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands pasten identiteitskaart aan

Sinds 1 januari telt Vlaanderen 7 nieuwe fusiegemeentes. Radio 2 Antwerpen zocht uit hoe de wittebroodsweken verlopen zijn in de nieuwbakken parel aan de Schelde Puurs-Sint-Amands.

"Alles is relatief vlot verlopen deze eerste maand," zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) in "Start je dag". "Sommige medewerkers van de gemeente zaten een paar dagen met computerproblemen, ze konden hun mail niet openen. Maar echt grote problemen hebben we niet gehad." Volgens Van den Heuvel waren beide dorpskernen in de hoofden al langer verenigd. "Onze jongeren gaan naar elkaars fuiven en de beide nieuwjaarsrecepties waren drukker bijgewoond dan andere jaren." 

Duizend keer aangepast

Alle inwoners van de nieuwe fusiegemeenten moeten de gegevens op hun identiteitskaart laten aanpassen. Ook de bijna 26.000 inwoners van Puurs-Sint-Amands. "De eerste weken van dit nieuwe jaar hebben al een duizendtal mensen dat gedaan bij onze diensten," zegt Van den Heuvel. "Dat is relatief veel. Eerst moest die aanpassing binnen het jaar gebeuren, wat toch voor wat nervositeit zorgde. We zijn blij dat Pieter De Crem (CD&V) als minister van Binnenlandse zaken die termijn heeft opgetrokken naar 5 jaar. Hij is dan ook zelf burgemeester van de uitgebreide fusiegemeente Aalter." 

Gelukkig getrouwd

Zaterdag wordt het huwelijk tussen Puurs en Sint-Amands voor het eerst echt bezegeld. Dan trouwt burgemeester Koen Van den Heuvel het eerste koppel in de nieuwe fusiegemeente. "Het is nog net niet zo symbolisch dat man en vrouw uit een andere deelgemeente komen," lacht Van den Heuvel. "Ze komen beide uit Sint-Amands." Locatie van het heuglijke gebeuren is het voormalige gemeentehuis van Sint-Amands.

Meest gelezen