Videospeler inladen...

Basisscholen met te weinig leerlingen krijgen voortaan twee "genadejaren"

Basisscholen waarvoor de sluiting dreigt omdat ze te weinig leerlingen hebben, krijgen vanaf volgend schooljaar twee "genadejaren" in plaats van een. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beslist. 9 schooltjes die op het einde van dit schooljaar de deuren hadden moeten sluiten, krijgen dankzij de maatregel nu een extra jaar respijt.

Scholen moeten een minimumaantal leerlingen hebben om subsidies te krijgen. Dat aantal hangt af van het gebied waar de school ligt. Ligt de school ver van alles, volstaan 16 leerlingen. Maar soms halen scholen zelfs het minimumaantal leerlingen niet.

Als een school op de jaarlijkse teldag van 1 februari onvoldoende leerlingen heeft, voorziet de regelgeving in één genadejaar. In dat jaar kunnen ze extra leerlingen proberen aan te trekken zodat de school verder kan blijven bestaan.

Op voorstel van minister Crevits heeft de Vlaamse regering nu beslist dat gewone basisscholen twee "genadejaren" krijgen. Dat was al het geval in het buitengewoon onderwijs. "Scholen spelen een belangrijke rol voor het lokale buurt- en dorpsleven. School wordt gemaakt dicht bij de plaats waar ouders met hun kinderen wonen, zeker in het basisonderwijs", aldus Crevits.

De beslissing is goed nieuws voor de 9 schooltjes die op het einde van dit schooljaar hun deuren dreigden te moeten sluiten. Zij zaten al in hun genadejaar en hadden niet genoeg leerlingen gevonden. Zij krijgen nu dus een extra jaartje respijt.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen