Archieffoto
AFP or licensors

"Minstens 60 doden bij aanval van terreurgroep Boko Haram op Nigeriaanse stad"

Bij de aanval van de terreurgroep Boko Haram op de stad Rann in het noordoosten van Nigeria, zijn minstens 60 doden gevallen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International na uitgebreid onderzoek ter plaatse. 

"Rond 9 uur 's morgens kwam op 28 januari een groep strijders op motorfietsen aan, die de stad in brand staken", zo staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie. "Ze achtervolgden de burgers die probeerden te vluchten (...). 11 lichamen werden in de stad gevonden en 49 andere erbuiten."

Rann is om veiligheidsredenen ontoegankelijk geworden, ook voor humanitair personeel, waardoor het erg moeilijk is om er informatie over te bekomen. Op satellietbeelden is te zien dat sommige delen van de stad, waarin tienduizenden mensen hun toevlucht hadden gezocht, volledig vernield zijn door de vlammen.

De dag na de aanval sloegen de inwoners van de stad in paniek op de vlucht, zo had de woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Babar Baloch, op een persbriefing in Genève gezegd. In Kameroen kwamen 30.000 vluchtelingen aan, die zeiden dat de jihadistische groep de controle over de stad had overgenomen en dat de Nigeriaanse en Kameroense soldaten ook gevlucht waren.

Boko Haram lijkt de laatste tijd weer terrein te winnen in Nigeria, kort voor de presidentsverkiezingen op 16 februari. Dat is slecht nieuws voor president Buhari, die herverkozen wil worden.    

Meest gelezen