Laurie Dieffembacq

Chinese parade of gratis naar de Fixkes? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Kunst kijken in Brussel

Wie in Brussel in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werkt, moet geduld kunnen hebben. Conservator Liesbeth De Belie heeft 25 jaar lang moeten wachten om "haar" collectie 17e eeuwse Hollandse Meesters te tonen zoals het hoort. Schilderijen die nooit eerder uit het depot zijn gehaald hangen sinds vrijdag naast de absolute topstukken van Frans Hals en Rembrandt. De gang ruikt nog naar verse verf en de parketvloer is net gewaxt. Een aanrader!

Het is ook het laatste weekend om de kunstbeurs BRAFA te bezoeken, op de site van Thurn & Taxis in Brussel.

Meer kunst!

In Turnhout leert u de nuances van zwart en wit kennen dankzij The Gulf Between, een expo over "zwart, wit en alles daartussen". 44 (inter)nationale kunstenaars tonen hun meest kleurloze werken, en dat laatste moet u letterlijk nemen. Dat zwart, wit en grijs spannendere kleuren zijn dan u misschien denkt, bewijst het cultuurhuis de Warande nog tot 21 april. 

Mousganistan ligt sinds deze week in Sint-Niklaas. Het fictieve land ontstond in de verbeelding van fotograaf Mous Lamrabat. In het cultureel centrum van Sint-Niklaas stelt hij zijn eigen werk tentoon, het zijn (geënsceneerde) beelden waar je lang naar kunt blijven kijken. Die tijd is er, u bent zaterdag en zondag welkom tot 17 uur. De toegang is gratis.

De Chinezen komen!

Dinsdag 5 februari start voor de Chinezen het jaar van het varken, en dat zou een jaar van overvloed betekenen. Om dat te vieren start zaterdag al een grootse parade in Antwerpen. Zo'n 1.500 artiesten - waarvan een deel rechtstreeks overgevlogen wordt uit China - lopen mee. De parade start om 15 uur aan de Groenplaats en eindigt een uur later aan het Astridplein, vlakbij het Centraal Station. Zaterdagavond staan er ook nog enkele optredens op het programma. Volgend jaar - het jaar van de rat - trekt de parade door een andere stad.

Winters geluk

In het Koning Albertpark in Antwerpen kunt u zaterdag terecht voor een portie winters geluk. Het park wordt mooi verlicht, en kinderen kunnen zich uitleven op een zweefmolen. Vanaf 18.45 uur treden Axl Peleman en Fixkes gratis op. Daarna danst u dankzij Discobaar A Moeder de half bevroren ledematen weer tot leven, tot 23.30 uur. 

Beluister hieronder alvast het nieuwe werk van Fixkes:

Open Club Day

100 clubs in negen landen zetten zaterdag de deuren open voor Open Club Day. Hoe werkt een soundcheck? Wat spoken artiesten uit vlak voor een concert? Smaakt het eten backstage? In Vlaanderen kunt u onder andere terecht in 4AD in Diksmuide en N9 in Eeklo, voor de antwoorden op al die vragen. In Eeklo kunt u om 16 uur een initiatie geluidstechniek volgen, in Diksmuide nemen ze u om 18 uur mee voor een rondleiding achter de schermen.

Kerk & Leven

"Al is een vrouwke nog zo arm, op Lichtmis maakt ze haar panneke warm", zo klonk het in de volksmond, toen mannen nog geen pannen warm konden houden. Elk jaar op 2 februari, precies 40 dagen na Kerstmis, vieren katholieken Maria Lichtmis. Het feest zelf is vooral bekend omdat er die dag pannenkoeken worden gebakken. Maak uzelf gelukkig, dankzij dit pannenkoekenrecept van Jeroen Meus.

Het is ook een hoogdag voor de parochie van de Sint-Hermeskerk in Ronse. De kerk wordt zaterdag plechtig verheven tot basiliek, een eretitel voor een bijzondere kerk of bedevaartsoord. Daarom zijn er dit weekend concerten, en rondleidingen in de kerk en de crypte in Ronse. Zaterdagavond staat vanaf 19.30 uur ook een volksfeest op het programma met - hoe kan het ook anders op 2 februari - pannenkoeken. Smakelijk!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen