Video player inladen...

Clive Swift overleden, onsterfelijk als Richard in "Schone schijn"

Clive Swift is overleden, de Britse acteur die Richard vertolkt in de reeks "Schone schijn". Nadat Clive Swift enkele relatief onopvallende rollen had gespeeld in verschillende BBC-reeksen, brak hij in de jaren 90 wereldwijd door als Richard, de veelgeplaagde man van de zelfingenomen Hyacinth Bucket, alias Boucquet. Clive Swift was 82. 

Swift was ideaal in de vertolking van de burgerman die eigenlijk met rust gelaten wil worden, maar af te rekenen krijgt met de onvervulbare ambitie van zijn vrouw, en de financiële wensen van zijn onzichtbare zoon Sheridan. 

Clive Swift is geboren in Liverpool in 1936. Zijn eerste vrouw was auteur Margaret Drabble. In 1972 verzorgde hij een bijrol in "Frenzy", een van de laatste Hitchcockfilms en in 1981 in "Excalibur". Hij was in verschillende feuilletons te zien in kleine vertolkingen. In 2007 rondde hij zijn carrière af in "Doctor Who".  

Clive Swift in Frenzy, foto IMDb

Mind the pedestrian, Richard

Maar het is uiteraard als Richard, alias meneer Hyacinth Bucket-Boucquet, in de komische reeks "Keeping up appearances" in de jaren 90 dat hij tot in de eeuwigheid herinnerd zal worden. Clive Swift was geknipt voor de rol van de brave burgerman, eenvoudige bediende op het gemeentehuis, die de pech had Hyacinth tegen het lijf te lopen. Onafgebroken moet hij opboksen tegen haar prestigieuze ambities die ze wegens gebrek aan talent en emotionele intelligentie nooit zal kunnen vervullen. Die onvervulde pretentie leidde tot uitzonderlijk grappige catastrofes.  

En alsof dat niet volstond, was er ook nog Sheridan, de wufte en allicht homoseksuele zoon, die alleen telefonisch opduikt als hij weer een smak geld nodig heeft voor een nieuwe zijden pyjama. Automatisch gaat de sympathie van Richard naar de meer marginale leden van de familie Bucket, vooral dan Daisy, Onslow en Rose, en naar hun demente vader die nog in de Tweede Wereldoorlog vertoeft. 

Gaston's War

Tot vreugde van velen koos Robbe De Hert in 1997 Clive Swift voor de kleine maar belangrijke rol van general James in zijn bescheiden oorlogsfilm "Gaston's War", naast Werner De Smedt en Sylvia Kristel. Die mooie, ernstige spionage- en verzetsfilm had veel meer succes verdiend. Al was het maar om eens een ander aspect van het talent van karakteracteur Clive Swift te zien. 

Bekijk het item over Clive Swift uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen