Videospeler inladen...

VS stapt uit akkoord dat einde maakte aan Koude Oorlog

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft aangekondigd dat de VS uit het INF-akkoord gaat stappen. De Amerikanen zeggen dat Rusland zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Volgens de VS kan een nieuwe Russische landraket doelen tot meer dan 2.500 kilometer treffen. Maar Rusland zegt dat de raket maar een reikwijdte van 480 kilometer heeft. De VS had het al een tijdje gehad met het INF-akkoord, onder meer omdat China er helemaal niet door gebonden is.

9M729, de raket die het INF-verdrag opblies

Het INF-verdrag, dat in 1987 werd afgesloten tussen Michael Gorbatsjov en Ronald Reagan, was een historische mijlpaal: de eerste keer dat een volledige ‘categorie’ van nucleaire wapens verboden werd.

Dankzij het verdrag vernietigden de Verenigde Staten en de Sovjetunie 2,692 raketten tegen 1 juni 1991. Hieronder bevonden zich ook de omstreden Amerikaanse Pershing II-raketten die in Europa geplaatst waren na het beruchte NAVO-dubbelbesluit (1979).

Het INF-verdrag uit 1987 zette de ontspanning in tussen de twee kernmachten.

9M729 raket
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Vanop het land gelanceerde raketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer zijn nu verboden door het INF. Volgens Rusland schendt de nieuwe 9M729 raket door zijn beperkte bereik van 480 kilometer het INF-akkoord dus helemaal niet. De VS is het daar niet mee eens en geven aan dat Rusland de werkelijke draagwijdte van de raket verdoezelen.

President Poetin (L) en Trump (R)

De VS geven Rusland wel nog een ‘kans’ om orde op zaken te stellen. Ze eisen niets minder dan dat Rusland alle 9M729 systemen zou vernietigen. De kans is echter erg klein dat Rusland dat zou doen. Integendeel, doordat de VS uit het akkoord stappen, kan Rusland de kaart trekken van ‘verantwoordelijke speler’.

Wat evengoed meespeelt is dat China, dat nooit gebonden is geweest bij het INF-akkoord wel volop dat soort wapens aan het ontwikkelen is.

De Duitse bondskanselier Merkel hoopt alvast nog op een akkoord met Rusland.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Jan Balliauw uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen