Jonas Roosens

De Wever laat opnieuw Antwerps hotel sluiten wegens tiener­prostitutie, Crombez vraagt regeringen om actie

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft voor de tweede keer in enkele maanden tijd een hotel tijdelijk laten sluiten na herhaaldelijke vaststellingen van tienerprostitutie. Het gaat om een hotel aan het Koningin Astridplein. SP.A-voorzitter John Crombez wil dat zowel de Vlaamse als de federale regering de strijd tegen het probleem opvoert.

Politie en gerecht kenden het hotel al langer als een plaats waar seksuele uitbuiting van minderjarigen plaatsvindt. In januari van vorig jaar werden al eens verschillende personen veroordeeld voor mensenhandel nadat ze een minderjarig meisje zichzelf hadden laten prostitueren in het hotel. Het hotel kreeg daarom de boodschap dat er een sluitend registratiesysteem voor de identiteit van klanten moest zijn en dat het toegangscontroles moest doen. Bij verschillende politiecontroles in het najaar bleken er zich echter opnieuw minderjarige meisjes in kamers te bevinden in het bijzijn van niet als gast geregistreerde mannen. Een sensibiliseringsgesprek tussendoor veranderde blijkbaar niets aan de gang van zaken.

De Wever oordeelt nu dat het hotel tijdelijk moet sluiten omdat de openbare orde in het gedrang komt. "In het hotel is op zijn minst een ernstig vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen, wat door verschillende controles en eerder vonnis van de correctionele rechtbank duidelijk wordt", zegt zijn woordvoerder Johan Vermant. "Het hotel kan ook onvoldoende aantonen dat er grondige stappen worden genomen om de identiteit van hotelgasten te registreren en de toegang van bezoekers te controleren, in het bijzonder van minderjarigen."

De sluiting moet zowel een ontradend effect hebben op daders als de uitbaters ertoe bewegen maatregelen te nemen. Eerder kreeg ook hotel Le Sud op het Antwerpse Zuid die maatregel opgelegd om soortgelijke redenen. De maatregel is gebaseerd op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, waardoor allerlei inrichtingen tijdelijk bestuurlijk kunnen worden gesloten als de openbare orde in het gedrang komt. De burgemeester kan bovendien op de hoogte worden gesteld van gerechtelijke onderzoeken naar tienerprostitutie, dankzij een samenwerkingsprotocol rond informatiedoorstroming tussen het openbaar ministerie, de stad en de lokale politie.

Prioriteit

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez moet de vervolging van tienerpooiers een absolute prioriteit worden voor zowel de Vlaamse als de federale regering. Dat zegt hij in een reactie aan VRT NWS. 

"Ik ben erg blij met de acties in Antwerpen tegen de tienerpooiers, maar ik roep ook nog eens dringend op om vanuit de regering maatregelen te nemen", zegt Crombez. "Enerzijds vanuit Justitie om met prioriteit de daders aan te pakken en anderzijds vanuit jongerenwelzijn, minister Vandeurzen, om te zorgen voor bescherming en begeleiding van slachtoffers. Dat blijft erg dringend en in die zin kunnen de steden zelf niet genoeg doen. De regeringen, zowel Vlaams als federaal, moeten dringend veel meer doen."

Meest gelezen