Video player inladen...

Extreme koudegolf in de Verenigde Staten: minstens 21 doden

Extreem winterweer kost in de Verenigde Staten aan steeds meer mensen het leven.  De teller tijdens de doortocht van het koudefront staat al op 21. Vooral in 'the midwest', dat zijn de noordelijke staten in het midden van de VS, vriest het stenen uit de grond.  Maar ook  New York kreunt onder de kou. 

De zogenaamde 'Polar Vortex' verklaart de extreme koude in de Verenigde Staten. Die 'polar vortex' staat voor een lagedrukgebied dat zich zowel rond de noord- als de zuidpool bevindt. Onder dat lagedrukgebied is de lucht immens koud.  De polar vortex varieert in kracht, en is momenteel bijzonder sterk.

Al hebben de meeste Amerikanen die onder de koude lijden, lak aan de meteorologische verklaring van wat hen overkomt.  Negentig miljoen Amerikanen (ongeveer een derde van de totale bevolking) worstelt met koudegolven van min 17 graden.   Ziekenhuizen vangen meer en meer patiënten op met "vriesbrandwonden". Dan bevriest er huidweefsel, omdat het lichaam de bloedvaten naar armen en benen vernauwt.  Het lichaam heeft dan namelijk alle energie nodig om de vitale organen op temperatuur te houden.

Niet alleen daklozen of andere kwetsbare mensen zijn gestorven.  Enkele slachtoffers kwamen ten val, kregen niet snel genoeg hulp en kwamen zo aan hun eind.

Er is ook goed nieuws.  Het einde van de extreme koudegolf is nabij.  In Chicago bijvoorbeeld, één van de meest door de vrieskou getroffen steden, gaat het volgens de meest recente voorspellingen snel dooien.

Meest gelezen