Voor serieslokops en filmfanaten: deze streamingdiensten strijden in Vlaanderen om uw centen

Voor wie liever zijn tv-ontspanning uit een menuutje plukt, is het aanbod op een paar dagen tijd alweer wat groter geworden. Wat kunnen Streamz en Disney+ in de pap brokken naast de Apples, Amazons en Netflixen van deze wereld? Wij maakten voor u een overzicht van de belangrijkste (betalende) streaming- en 'on demand'-diensten die in Vlaanderen beschikbaar zijn.

Disney+

 • Wat krijgt u?

Disney+ is sinds vandaag beschikbaar in ons land en de verwachting is dat de nieuwe streamingdienst vrij vlot een aanzienlijk publiek zal aanboren. De ruime catalogus van Disney heeft daar alles mee te maken: de klassieke Disney-tekenfilms, de Pixar-animatiefilms, "Star Wars", populaire superheldenfilms van Marvel, "The Simpsons" en de programma's van National Geographic. 

Over het algemeen is Disney+ (doelbewust) erg familievriendelijk, met - in tegenstelling tot pakweg Netflix of Apple TV+ - meer een focus op films dan op series.

 • Wat betaalt u?

€ 6,99 per maand, maar bij een jaarabonnement krijg je 2 maanden gratis en betaal je dus in totaal 69,99 euro. Proximus All Stars en All Stars & Sports-abonnees krijgen het Disney+-aanbod gratis.

Streamz en Streamz+

 • Wat krijgt u?

Telenet, de Belgische mediareus DPG Media en de VRT brengen hun aanbod samen in wat voordien wel eens bestempeld werd als "de Vlaamse Netflix". En het aanbod is toch niet min: meer dan duizend titels, waaronder uiteraard heel veel Vlaamse pareltjes. Niet alleen reeksen waarvan u al 20 herhalingen gezien heeft trouwens, maar ook exclusieve producties als "De bende van Jan De Lichte" met Matteo Simoni of "Fair Trade" met Kevin Janssens en Ella-June Henrard.

Daarbovenop heeft Telenet in Streamz ook zijn internationale aanbod verweven, waaronder de hele HBO-catalogus die in Play en Play More zat (van "The Wire" over "Game of Thrones" tot "Big Little Lies"). In Streamz+ krijg je er nog eens 300 recente films bovenop. 

Play van Telenet gaat dus ook op in Streamz, Play More blijft wel apart bestaan. Die klanten krijgen het aanbod van Streamz+ en behouden ook de extra zenders en aparte themakanalen die ze al hadden.

 • Wat betaalt u?

Het basispakket van Streamz kost € 11,95 per maand (4 schermen in HD, kidsprofiel), voor Streamz+ telt u € 19,95 per maand neer. Telenet Play More, waarin dus ook Streamz+ vervat zit, kost € 24,95 per maand.

Netflix

 • Wat krijgt u?

Netflix heeft op zich wel een ruim filmaanbod, maar het is niet altijd even recent. Voor klassiekers als "The Godfather", "Pulp Fiction" of "The Lord of the Rings" kunt u er wel terecht. En het moet gezegd: de films die gemaakt worden in opdracht van Netflix, zoals "I'm Thinking Of Ending Things", "Roma" of "The Ballad of Buster Scruggs", zijn van hoge kwaliteit.

Maar Netflix is natuurlijk bij uitstek de plek voor topseries. Dat aanbod is bijzonder uitgebreid, van "Breaking Bad" over "House of Cards" tot "Stranger Things".  

(Lees verder onder de foto)

 • Wat betaalt u?

€ 7,99 (1 scherm, niet in HD), € 11,99 (2 schermen tegelijk, in HD) of € 15,99 (4 schermen tegelijk en ultra HD) per maand.

Amazon Prime Video

 • Wat krijgt u?

Een ruime filmcatalogus, met voornamelijk minder recente titels. Maar de typische blockbusters zult u er zeker vinden. Amazon heeft ook al heel wat mooie eigen series en producties in de aanbieding, waaronder "The Man in the High Castle", "American Gods" en "The Grand Tour".

Het probleem bij Amazon blijft: nog niet alle series hebben al een Nederlandse ondertiteling en dat is vanuit gebruikersstandpunt natuurlijk minder sympathiek.

Amazon verbindt aan een abonnement op Prime Video wel een rist andere voordelen, zoals gratis bezorging van alle producten op de webshop van Amazon.

 • Wat betaalt u?

Amazon pakt uit met een introductiekorting waardoor je de eerste 6 maanden maar € 2,99 per maand betaalt. Nadien kost de dienst € 5,99 per maand.

Proximus Movies & Series Pass

 • Wat krijgt u?

Een filmcatalogus, met hier en daar een recenter exemplaar. Maar voor een uitgebreid pakket aan series moet u toch elders zijn. Proximus TV heeft wel al langer een geïntegreerde Netflix-knop, lekker makkelijk voor wie ook daar een abonnement heeft.

 • Wat betaalt u?

€ 10,99 per maand.

(Lees verder onder de foto)

Apple TV+

 • Wat krijgt u?

Ook technologiereus Apple heeft sinds een klein jaar zijn eigen streamingdienst, die het bedrijf gestaag vult met zijn eigen "originals": series en (op termijn ook wat meer) films die u enkel daar kunt bekijken. Met "For all mankind" en "Dickinson" is er wel wat moois te vinden - en er is ook nog heel wat fascinerend materiaal op komst - maar het aanbod is op dit moment nog niet zo groot. Ook een ruime filmcatalogus zult u er vooralsnog niet vinden.

 • Wat betaalt u?

4,99 euro per maand.

Sooner

 • Wat krijgt u?

Sooner is een samenwerking van de streamingplatformen UnCut en UniversCiné. Hun beider catalogi bevatten samen zowat 7.000 onafhankelijke films in twee talen en die zijn nu allemaal online te bekijken. Het betere werk voor de cinefiel dus. Driekwart van de films is Europees en 15 procent is Belgisch. U wilt namen? Van "Le Fidèle" tot "Anyway the wind blows", van "Crash" tot "Thelma".

 • Wat betaalt u?

€ 7,99 per maand voor 1 scherm (€ 6,99 voor studenten), € 9,99 per maand voor 4 schermen. Je kunt ook afzonderlijke films huren of kopen.

Meest gelezen