"Gaat "Uptown girl" niet over mij? Waarom heeft hij me dan gevraagd?"

Eind jaren 70 en begin jaren 80 was ze een van ’s werelds bekendste badpakkenmodellen. Ze sierde meermaals de cover van Sports Illustrated. Christie Brinkley groeide dan ook uit tot een van de populairste fotomodellen ter wereld, wat haar onder meer een langdurig contract opleverde met cosmeticabedrijf CoverGirl. Toch leerde het grote publiek haar vooral kennen als de onhandig dansende "Uptown girl" in de gelijknamige hitsingle van Billy Joel in 1983. Ook al dachten velen dat die single over Brinkley ging, later zou blijken dat niet alleen zij, maar ook een van haar collega’s er aan de basis van lag. Brinkley wordt vandaag 65.

Niet alleen Brinkley bleek de inspiratiebron voor het nummer te zijn, ook Elle Macpherson, een ander fotomodel met wie Joel ten tijde van het schrijven van "Uptown girl" een relatie had. Volgens de auteurs van het boek "The girl in the song" uit 2010 was Joel immers op vakantie op de Caraïben, waar hij in hetzelfde hotel verbleef als Macpherson, Brinkley en de toen nog totaal onbekende Whitney Houston. Het was Macpherson die toen door Billy Joel werd uitgenodigd voor een date. Aanvankelijk handelde het lied dan ook over meerdere "Uptown girls". Toen Joel later toch koos voor Brinkley, richtte hij maar al te graag de focus op haar, als enige "Uptown girl".

Billy Joel: "Ik heb het lied geschreven toen ik een relatie met Elle had. Die is gestart, toen ik haar ontmoette tijdens een vakantie. Zij en een aantal andere vrouwen hadden gehoord dat ik in de buurt was en ze wilden me graag ontmoeten." (Howard Stern Show, 2010)

Christie Brinkley: "Toen men zei dat Billy Joel in een bar zat en men daar vrij hysterisch over begon te doen, had ik zoiets van: "Wie is Billy Joel?" Ik woonde in die tijd in Parijs. Pas toen ik hem later in het hotel hoorde spelen, herkende ik zijn muziek. Maar hij zag er op dat moment niet uit. Hij was zo rood als een kreeft, verbrand door de zon. Elle daarentegen, die was wel onder de indruk. Ik had toen een andere relatie. Van jaloersheid was er dus geen sprake." (Howard Stern Show, november 2015)

Joel: "Veel mannen voelen zich geïntimideerd om zulke vrouwen ook nog maar te vragen voor een afspraakje. Maar ik had natuurlijk de perfecte manier om vrouwen mee te vragen: ik was een rockvedette en dat maakte me interessant voor veel mensen. Oké, sommige mannen hebben een auto, sommigen hebben een lieve hond. Maar ik, ik ben een rockster. Zo ben ik nu eenmaal en dat is hoe ik mijn leven leid. Is daar misschien iets verkeerds mee?" (New York Times, mei 2013)

Brinkley: "Als het nummer dan toch over Elle zou gaan, waarom heeft Billy haar dan niet voor de video gevraagd? Nee, het schrijven is misschien met haar als inspiratiebron begonnen. Maar toen ik hem later opnieuw ontmoette, zei hij me dat hij een lied voor mij geschreven had, zonder te beseffen dat het over mij ging. Dan kan je toch niet anders dan op zo iemand verliefd te worden." (Howard Stern Show)

Brinkley: "Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik in de video zou meespelen. Maar het moest allemaal nogal rap gaan. Gezien mijn relatie en het feit dat ik fotomodel was, was de keuze snel gemaakt. Het gebeurde allemaal erg spontaan. Ik was er helemaal voor te vinden om mee te werken. Een nacht lang hebben we er samen aan gewerkt. En we hebben veel plezier gehad. Al was de Screen Actor’s Guild niet blij dat ik het gratis gedaan had. Ik besefte zelfs niet dat ik daarvoor betaald moest worden." (Howard Stern Show)

Wat de houterige danspasjes betreft, daarvoor had Brinkley volgende uitleg: "Tijdens de opnames was het zo heet, dat mijn hakken soms wegzonken in de tarmac voor het benzinestation. Omdat die aan het smelten was. Bij iedere stap had ik dus het gevoel dat ik vast kwam te zitten." (Howard Stern Show)

Twee jaar na het hitsucces huwde Brinkley met Billy Joel en samen kregen ze één dochter, Alexa Ray. Maar 9 jaar later was het sprookje voorbij. Er gingen daarna geruchten dat Joel het nummer niet meer graag zong en het dan ook schrapte tijdens optredens. Maar zelf gaf hij daarvoor een andere reden: "Ik laat "Uptown girl" vaak achterwege tijdens optredens. De enige reden is dat ik zoveel hitsingles kan brengen dat ik een ruime keuze heb welke wel en welke niet." (New York Times)

Toch besloot Joel om in augustus 2014 het nummer nogmaals op de playlist te zetten tijdens een optreden op Madison Square Garden in New York. Brinkley genoot toen immers tussen het publiek mee van Joels optreden. Beiden zouden intussen nog altijd op vriendschappelijke basis met elkaar omgaan.

Brinkley mag vandaag dus 65 kaarsjes uitblazen. Daarom nogmaals deze videoclip waarin zelfs Billy Joel zich aan een aantal danspasjes waagt:

Meest gelezen