Video player inladen...

Koning Albert II wil geen DNA-staal afgeven in zaak Delphine Boël en gaat in cassatie

Koning Albert II wil voorlopig geen DNA-staal afgeven in de zaak rond Delphine Boël. Hij gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Brusselse hof van beroep dat enkele maanden geleden besliste dat de koning een DNA-staal moest afstaan. Delphine Boël vraagt al jaren aan het gerecht om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II.

Enkele maanden geleden deed het Brusselse hof van beroep een verrassende uitspraak. Enerzijds besliste het hof dat Jacques Boël noch de biologische, noch de wettelijke vader is van Delphine Boël. En anderzijds moest koning Albert II een DNA-staal afgeven om aan te tonen of hij de vader van Delphine Boël is of niet. Maar tegen die uitspraak tekent koning Albert II nu cassatie aan.

"Er is al veel geschreven en gezegd over deze kwestie, die nochtans een privéaangelegenheid is", zegt Alain Berenboom, de advocaat van koning Albert II. "Zoals iedere andere burger in die situatie wil hij een serene toegang tot het gerecht en vraagt niets anders dan dat men de wet toepast. Hij wil zich dan ook daar uitspreken, en niet in de media." Zolang het Hof van Cassatie zich niet uitspreekt over de zaak, wil Albert dan ook geen DNA-staal afgeven, laat Berenboom nog weten.

Een jarenlange - juridische - strijd

Vijf jaar. Zo lang sleept de gerechtelijke strijd van Delphine Boël om erkend te worden als biologische dochter van Albert II al aan. We geven het relaas nog eens in een notendop mee.

Waarover gaat het? Delphine Boël beweert dat koning Albert II haar vader is, nadat haar moeder - barones Sybille de Selys Longchamps - een jarenlange affaire gehad zou hebben met Albert. Haar wettelijke vader is echter Jacques Boël. Hij was de echtgenoot van Sybille de Selys Longchamps op het moment dat Delphine geboren werd.

Anderhalf jaar geleden oordeelde de familierechtbank dat Jacques Boël de wettelijke vader blijft. Een biologische band hebben de twee niet, dat staat sinds een DNA-test van Jacques Boël vast. Maar de rechtbank oordeelde dat hij zich altijd gedragen heeft als haar vader. Zo draagt ze zijn naam en groeide ze op in zijn gezin.

Delphine Boël ging in beroep. Maar ook die procedure verliep in verschillende episodes. Eerst moest het vaderschap van Jacques Boël ontkend worden. Dat gebeurde in november. Tegelijk besliste het hof van beroep dat Albert II binnen de drie maanden een DNA-staal moest afstaan. Een DNA-test ondergaan kan niet verplicht worden in ons land, maar bij een weigering kan de rechtbank wel vermoeden dat hij wel degelijk haar vader is. 

Koning Albert II grijpt nu toch nog een juridisch middel aan en tekent cassatie aan. Over de inhoud wordt dan niet meer gediscussieerd. Wat het Hof wél nagaat, is of alle procedures juist verlopen zijn en of de wet correct toegepast is. Het is nu afwachten of het Hof van Cassatie de uitspraak in beroep verbreekt of niet. Wordt vervolgd...

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen