Kortessem gaat zijn centrum verwarmen met houtsnippers

De gemeente Kortessem wil een warmtenet aanleggen in het centrum, om onder meer het gemeentehuis, de sporthal en de kerk te verwarmen. En in die verwarmingsinstallatie zal gestookt worden met gedroogde houtsnippers.

Kortessem wil de belangrijkste gebouwen in het centrum aansluiten op dat warmtenet, ook het Cultureel Centrum, kasteel Fauconval en de KLOK-school. En op termijn kunnen daar ook privéwoningen bijkomen. De warmte zal opgewekt worden met een kleine biomassacentrale. En die zal draaien op gedroogde houtsnippers van bomen uit de buurt. Het gaat dan bijvoorbeeld om houtkanten die toch regelmatig gedund moeten worden. 

Voor het klimaat

Het warmtenet zal zo'n 400.000 euro kosten, maar Kortessem rekent op subsidies van Vlaanderen. Dankzij de biomassacentrale kan Kortessem de CO2-uitstoot met bijna 300 ton per jaar doen dalen, dat komt overeen met de uitstoot van zo'n 300 gezinnen.

Hoe werkt het?

Het water dat door de biomassacentrale opgewarmd wordt, zal via ondergrondse leidingen naar de andere gebouwen worden geleid. Die leidingen worden zeer goed geïsoleerd, zodat er nauwelijks warmte verloren gaat.

Meest gelezen