Kris Peeters (CD&V): "Bart De Wever zou moeten weten dat er wetten zijn met afspraken over de kernuitstap"

Kris Peeters, CD&V-vicepremier in de ontslagnemende federale regering, wijst erop dat wettelijk is beslist dat de sluiting van de kerncentrales er uiterlijk in 2025 komt. Hij reageert zo op N-VA-voorzitter Bart De Wever die pleit voor investeringen in nucleaire technologie om het klimaatprobleem aan te pakken. Ook Open VLD'er Alexander De Croo ziet geen heil in nieuwe kernenergie. 

Vorig jaar keurde de toenmalige regering-Michel het energiepact goed waarbij de wettelijk voorziene kernuitstap in 2025 principieel behouden blijft. De N-VA, die toen nog in de regering zat, is altijd sceptisch geweest tegenover de sluiting van de kerncentrales. Nu klimaat hoog op de agenda staat door de vele klimaatprotesten, stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw dat hij investeringen in nucleaire technologie als een oplossing ziet voor het klimaatprobleem.

Maar de huidige regeringspartijen blijven vasthouden aan de kernuitstap. "Bart De Wever zou goed moeten weten dat er wetten zijn goedgekeurd in dit parlement waar duidelijke afspraken zijn gemaakt om de kerncentrales te stoppen. Een voorzitter van een partij, een parlementslid en een burgemeester wordt geacht niet alleen de wetten te kennen, maar ze ook te respecteren", zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters cassant.

Ook Open VLD'er Alexander De Croo ziet kernenergie niet als een oplossing. "Nieuwe kernenergie is theoretisch een goede optie, maar het is vandaag onbetaalbaar. Overal in de wereld, in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, zie je dat nieuwe kernenergie faalt omdat het budgettair totaal niet onder controle is."

Volgens De Croo moeten we "met realistische oplossingen komen die interessant zijn voor onze economie. We moeten de mensen niet iets voorspiegelen waarvan in het buitenland al bewezen is dat het jammer genoeg geen echte optie is. Technologie gaat het klimaatprobleem inderdaad oplossen, maar je gaat wel beleid moeten voeren. En beleid voeren is af en toe keuzes maken en ook zeggen dat bepaalde oplossingen uit het verleden zijn of totaal niet haalbaar."

Meest gelezen