AFP or licensors

Limburgse in ijskoud Chicago: "Je kan hier niet buiten blijven, je gezicht bevriest"

In de Verenigde Staten is het kreunen onder de extreme wintertemperaturen. In Chicago is het op dit moment zelfs kouder dan in Antarctica. "Het openbare leven ligt hier letterlijk stil", zegt de Limburgse Alexandra Van Oeteren die in Chicago woont.

Terwijl in België de temperaturen rond het vriespunt liggen, zorgt de polaire vortex in de Verenigde Staten voor recordtemperaturen. Temperaturen ver onder nul welteverstaan. Vooral in en rond Chicago vriest het dat het kraakt, met temperaturen tot -33 graden Celsius. 

Alexandra Van Oeteren woont een aantal jaar in Chicago. Ze zijn daar wel wat gewoon in de winter, maar dit heeft Alexandra nog nooit meegemaakt. "Je moet je natuurlijk warm kleden, maar dan nog snijdt de ijzige wind door je kleren heen. Je longen doen pijn als je buiten te diep inademt, je gezicht bevriest,... Niet om buiten te komen", zegt Alexandra. 

"Het openbare leven ligt lam"

De extreme temperaturen zorgen er ook voor dat het openbare leven letterlijk stil komt te liggen. "De postbodes komen niet, de scholen zijn gesloten en ook de meeste kleine winkels zijn gesloten. En dat is heel abnormaal hier in Amerika. Ik ben dan ook op tijd een extra voorraad gaan inslaan in de winkels, net zoals de meeste mensen trouwens", zegt Alexandra.

De inwoners proberen ook zo weinig mogelijk buiten te komen en zoeken alternatieven voor de noodzakelijke verplaatsingen. "De meeste mensen proberen nu ook om van thuis uit te werken. Ik geef zelf als leerkracht gelukkig les via internet, dus dan kan ik perfect van thuis uit werken", vertelt Alexandra. 

Beter weer in zicht

Het lijkt er wel op dat het komende weekend voor beter en warmer weer gaat zorgen. Het zou zelfs tussen de 5 en 10 graden worden. Dat is meteen een temperatuursverschil van zo'n 40 graden en dan krijg je een ander soort fenomeen te zien. "Dan zal je hoogstwaarschijnlijk weer mensen in short naar buiten zien komen. Vraag me niet waarom, maar het is wel een soort fenomeen in de koudere delen van Amerika", lacht Alexandra.  

Meest gelezen