Videospeler inladen...

Onderhoud van uw gasketel? Hoed u voor haastwerk en hoge facturen

Een technicus die hoogstens 10 minuten aan het werk is, facturen van 350 euro of meer, gedoe met de bijhorende attesten. De voorbije week regende het klachten over het tweejaarlijkse verplichte onderhoud van gasinstallaties in "De inspecteur" op Radio 2. De sector wil nu meer controles en verspreidt een basisonderhoudscontract, zo vertellen ze in "De markt" op Eén. 

Als je een centrale verwarmingsketel in huis hebt, dan ben je verplicht om die tweejaarlijks te laten controleren. Dat moest al in Vlaanderen, sinds kort ook in Brussel. De meeste technici doen hun werk goed, maar "De inspecteur" krijgt klachten over klusjesmannen die de regels aan hun laars lappen. 

Jan Lhoëst van Techlink, de beroepsvereniging van onder meer installateurs van gasketels, kent de verhalen die binnenkomen, zo vertelt hij in "De markt". De klachten zijn nefast voor die installateurs die wél volgens het boekje werken en investeren in de opleiding om als erkend onderhoudstechnicus aan de slag te gaan. Bovendien is het ook nadelig voor consumenten; zij betalen vaak te veel voor een slecht uitgevoerd onderhoud, waardoor een verwarmingsinstallatie minder efficiënt kan  werken. 

"Meld oneerlijke collega's"

Techlink roept consumenten ook op een klacht in te dienen bij de overheid als ze te maken krijgen met een technicus die geen correct werk aflevert.  In Vlaanderen kan dat via de website veiligverwarmen.be. De beroepsvereniging hoopt dat de overheid iets doet met die meldingen. Nu zijn er controles bij erkende technici of zij alle regels wel naleven, maar niet bij de collega's die het niet zo nauw nemen. 

De beroepsvereniging biedt aan zijn leden een onderhoudscontract aan dat als basis kan dienen. Na de meldingen deze week, is dat contract nu opgefrist en wordt het opnieuw verspreid. Op dat document staat mooi op een rij welke stappen een technicus precies moet overlopen. Handig voor de technicus en tegelijkertijd transparant voor de consument. 

Lees op de pagina van "De inspecteur" hoe u een betrouwbare technicus in huis haalt en welke stappen zo'n onderhoud moet inhouden. 

Bekijk het gesprek met Jan Lhoëst in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen