Video player inladen...

Ook vannacht code geel in bijna heel België door winterweer

Ook komende nacht kan het door lokale ijzel-, rijm- of ijsplekken of door verse sneeuw glad zijn op de wegen in België. Op de kust na, vaardigt het KMI daarom code geel uit voor het hele land. Op Brussels Airport zijn twee derden van de vluchten vertraagd.

Het KMI waarschuwde eerder al voor gladde wegen afgelopen nacht en vandaag. In een nieuwe update geldt de code geel in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel van deze namiddag tot morgenochtend. In West-Vlaanderen is dat pas vanaf 4 uur komende nacht en in Oost-Vlaanderen vanaf 3 uur. Voor de kuststreek is er geen waarschuwing.

Ook in Wallonië is er gevaar voor gladde wegen tot morgenochtend. Enkel in Luxemburg is dat pas vanaf de vooravond straks.

"Deze namiddag, vanavond en vannacht kunnen nog enkele buien van sneeuw of natte sneeuw voorkomen, die geleidelijk hun activiteit verliezen. Plaatselijk kan de sneeuw nog blijven liggen(bij temperaturen rond het vriespunt) en een verse laag van 1 tot 3 centimeter vormen."

"In het westen blijft men daarvan gespaard, maar later kunnen enkele winterse buien vanuit de Noordzee binnendrijven. Later vannacht moet men ook opletten voor plaatselijke aanvriezende mist en ijsplekken", aldus het KMI.

Brussels Airport

Het winterweer speelt Brussels Airport parten. Ongeveer twee derde van de vluchten is vandaag vertraagd. Dat komt niet door de sneeuw op de start- en landingsbanen (die zijn vrij), maar wel omdat de vliegtuigen moeten worden ontijsd.

De vertragingen lopen op tot drie kwartier à een uur voor de korte afstand en tot twee uur voor de lange afstand. De vertragingen zijn moeilijk in te halen, maar geen enkele vlucht is afgeschaft.

Wallonië

In Wallonië zijn dit weekend bijna alle ski- en langlaufpistes open. Het gaat om zo'n dertig pistes in de provincies Luik en Luxemburg. Dat kan dankzij de sneeuw van de afgelopen week. In de Ardennen is die ook goed blijven liggen. 

Op de luchthaven van Charleroi is er heel wat hinder door de sneeuw. Bijna alle vluchten, zowel de vertrekkende als de aankomende, zijn vertraagd, sommige al tot zes uur. Volgens de luchthaven zijn er te weinig sneeuwruimers en daardoor ligt het vluchtschema helemaal overhoop.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk het volledige overzicht op onze weerpagina

Meest gelezen