Proces tegen Catalaanse separatisten start op 12 februari

Het proces tegen 12 Catalaanse separatisten start op 12 februari. Dat heeft het Hooggerechtshof in Madrid bekendgemaakt. 9 ex-ministers, de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter en 2 activisten staan terecht voor de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017. Het gaat om de grootste Spaanse strafzaak in jaren.

Na het referendum op 1 oktober 2017 en de daaropvolgende eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement nam de Spaanse regering het bestuur van Catalonië over. De Catalaanse regering onder leiding van minister-president Carles Puigdemont werd afgezet en verschillende Catalaanse politici werden gearresteerd.

Anderhalf jaar later moeten ze nu voor het Hooggerechtshof in Madrid verschijnen. Het gaat om 9 ex-ministers uit de regering van Puigdemont, de voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement en "de twee Jordi's", Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de voorzitters van twee Catalaanse verenigingen die onafhankelijkheid nastreven. 9 van de 12 beklaagden worden beschuldigd van rebellie, een van de zwaarste misdrijven in de Spaanse strafwet. De hoofdbeklaagde, de voormalige viceminister-president Oriol Junqueras, riskeert de maximumstraf van 25 jaar cel. De andere straffen gaan van 7 tot 17 jaar cel.

9 van de 12 beklaagden werden vandaag overgebracht van gevangenissen nabij Barcelona naar een gevangenis in Madrid (foto bovenaan). De meesten van hen zitten al sinds eind oktober 2017 in voorhechtenis. De 3 anderen zijn momenteel vrij op borg. De overbrenging van de gevangenen ging gepaard met protesten van tientallen voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid. Ook later vanavond worden nog protestacties verwacht.

Een uitspraak wordt pas weken of zelfs maanden na de start van het proces verwacht. Het proces voor het Hooggerechtshof is overigens niet het enige proces als gevolg van het referendum. Voor de hoogste rechtbank van Catalonië staan nog eens zes politici terecht. En ook het voormalige hoofd van de Catalaanse politie wacht nog een proces. Puigdemont zelf staat niet terecht. Hij vluchtte naar België nadat zijn regering was afgezet en verblijft nog altijd in ons land. Ook zes andere Catalaanse politici verblijven nog steeds in het buitenland: drie in België, twee in Zwitserland en één in Schotland.

Meest gelezen