Riemst dringt aan op Vlaamse steun voor mergelgroeven

Het gemeentebestuur van Riemst hoopt dat Vlaanderen snel met geld over de brug komt om de mergelgroeven beter te beschermen. Er zijn plannen om sommige delen van de grotten op te vullen, om nieuwe verzakkingen te voorkomen.

Op 24 januari zakte een huis langs de Misweg in Zussen nog in. En vorig jaar was er een grote verzakking in de Monseigneur Trudo Jansstraat, ook in Zussen. De gemeente Riemst wil al langer delen van de onstabiele groeven opvullen om nieuwe instortingen te voorkomen. "We zijn daar al meer dan vijf jaar over aan het onderhandelen met de dienst Erfgoed, zei burgemeester Mark Vos tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2 Limburg. "En we hopen dat er nu snel een oplossing komt."

Erfgoed

Want de bescherming van de groeven is niet alleen belangrijk voor de veiligheid. "De mergelgroeven zijn ook cultureel erfgoed. En in de groeven leven ook grote populaties vleermuizen. Ook die moeten goed beschermd worden. In het verleden hebben we daarvoor al verschillende investeringen gedaan."

Meest gelezen