Ronse heeft voortaan een basiliek, maar hoeveel zijn er in ons land? En hoe wordt een kerk een basiliek?

Ronse mag sinds kort trots zijn op de Sint-Hermesbasiliek. Maar hoe krijg je die titel? En hoeveel basilieken zijn er bij ons te vinden? 

Sinds half oktober is de Sint-Hermeskerk in Ronse "verheven" tot basiliek. Tot grote trots van de inwoners natuurlijk.  De komende dagen zijn er feestelijkheden om die "status" van basiliek te vieren, met onder meer bisschop Van Looy en de pauselijke nuntius er bij, op de grote feest- en misviering op zaterdag.  Alles, of toch veel in Ronse, is gebaseerd op de Heilige Hermes. Denk vooral aan de Fiertelommegang die al van in 1090 de inwoners en de bedevaarders moet behoeden voor waanzin en geestesziekten.

En wat heeft Sint-Hermes te maken met de verheffing van de naar hem genoemde kerk tot een basiliek? Een van de mogelijke redenen om van een gewone kerk een basiliek te maken is de aanwezigheid van een reliek. In Ronse zijn dat de relicten van Sint-Hermes, die in een schrijn in de crypte zijn geplaatst (het is een "vals" schrijn dat wordt meegedragen in de Fiertelommegang).

Wat kan er nog voor zorgen dat een kerk een basiliek wordt? Als er een duidelijke historische betekenis is of als de kerk een plaats is van devotie en bedevaart. Allemaal aanwezig in Ronse en dus besliste paus Franciscus om Ronse de derde basiliek van Oost-Vlaanderen te gunnen.

17 Vlaamse basilieken, 12 in Wallonië

Juist, er zijn best wat basilieken op het Vlaamse en Brusselse grondgebied. Die van Koekelberg (die eigenlijk deels in Ganshoren ligt), één van de meest indrukwekkende gebouwen in art deco-stijl. Wellicht de bekendste basiliek, naast die van Scherpenheuvel, Dadizele en Oostakker. Nog? Ja, in Halle, Grimbergen, Vilvoorde, Berchem, Edegem, Hasselt, Tongeren, Kortenbos, Dendermonde, Mechelen en twee in Brugge zelfs. 

In Wallonië zijn er ook nog 12 basilieken, van Saint-Hubert over Luik tot Waver, maar de bekendste is wellicht de basiliek die bij de abdij van Orval hoort. In Charleroi en in Luik zijn er nog twee "twijfelgevallen": ze worden genoemd als basiliek al hebben ze die "verheffing", de officiële titel, nooit gekregen vanuit Rome.

Meest gelezen