Lange wachttijden aan de grens, een van de mogelijke gevolgen van een harde brexit.
AFP or licensors

Voedingsindustrie ongerust over harde brexit: "Onduidelijkheid is groot probleem, je kunt je maar beperkt voorbereiden"

De Belgische voedingsindustrie maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van een harde brexit op 29 maart. Die mogelijkheid komt steeds dichterbij. "Vooral de onduidelijkheid is een groot probleem. Je kunt je maar beperkt voorbereiden", zegt Nicholas Courant van sectororganisatie Fevia in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Op 29 maart stapt het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. In principe toch. Maar een akkoord over de manier waarop dat moet gebeuren, is er nog altijd niet. En dus komt het doembeeld van een harde brexit -een brexit zonder akkoord- steeds dichterbij. Het Verenigd Koninkrijk zou dan van de ene dag op de andere geen deel meer uitmaken van de interne Europese markt met alle gevolgen vandien  voor de import en export van goederen.

"Wij voeren een heel breed scala aan producten uit naar het Verenigd Koninkrijk", zegt Courant. "Koekjes, diepvriesgroenten en vlees steken er wat bovenuit. Het gaat om veel bedrijven die potentieel getroffen worden. Wij maken ons zorgen en wij horen bij onze bedrijven hetzelfde. Het is onze vierde grootste exportmarkt, goed voor 10 procent van onze totale export, met een waarde van 2,7 miljard euro. Dat is heel wat."

Courant verwijst naar een studie van de KU Leuven die stelt dat 3.000 banen zouden kunnen sneuvelen in ons land. Voor de industrie is het een groot probleem dat er zo kort voor de brexit-dag nog geen duidelijkheid is over welke brexit het wordt. "Je kunt je maar heel beperkt voorbereiden."

Groot-Brittannië is onze vierde grootste exportmarkt, goed voor 10 procent van onze totale export

Nicholas Courant (Fevia)

"Impact in kaart brengen"

"Wat je als bedrijf vooral kunt doen, is goed in kaart brengen hoe je export en import van en naar Groot-Brittannië impact heeft op je bedrijf. Niet elk bedrijf heeft er een even goed zicht op waar grondstoffen passeren of via welke kanalen hun goederen naar het buitenland geëxporteerd worden. Dat in kaart brengen, is al iets dat je kan doen."

Veel hangt ook af van het product, zegt Courant. "Als je het hebt over vers vlees, dan spreek je over 10 tot 14 dagen dat je je product vers kan houden. Als je dan een week stilstaat aan de grens, blijven er niet veel dagen meer over in de supermarkt. Een wachttijd van een week, dat is een scenario dat de ronde doet."

"Als er een harde brexit komt, weten we dat beide kanten van de grens niet klaar zullen zijn. Er zal ongetwijfeld wat chaos zijn, zowel qua aantal mensen om controles uit te voeren als qua controleposten zullen er tekorten zijn. Dan riskeer je echt behoorlijk lange wachttijden te krijgen."

Als je een week stilstaat aan de grens, blijven er niet veel dagen meer over in de supermarkt

Nicholas Courant (Fevia)

Wat kan de overheid doen als het tot een harde brexit komt? "Laten we vooral proberen extra mensen aan te werven bij het Voedselagentschap en bij de douane zodat de wachtrijen zo kort mogelijk zijn en de impact voor de bedrijven zo klein mogelijk blijft", besluit Courant. 

Beluister het gesprek met Nicholas Courant in "De wereld vandaag":

Meest gelezen