Video player inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Woyzeck "Will" Malitek

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Woyzeck "Will" Malitek, een jaar of 50, uit Greenpoint, New York. 

Woyzeck “Will” Malitek is een jaar of 50 en is een Pools-Amerikaan. Hij woont in Greenpoint, de Poolse buurt in Brooklyn, New York. Hij vluchtte 30 jaar geleden uit Polen weg, net voor de val van het IJzeren Gordijn in 1989.

Will droomde als kind al van een leven in het Vrije Westen. Hij werd geboren in de Poolse havenstad Gdansk, protesteerde als tiener tegen het communistische regime van generaal Jaruzelski en kwam via omzwervingen eerst in Athene terecht, daarna  in Miami en uiteindelijk in New York.

Hij runt er een obscure bioscoop, Film Noir. Hij heeft een vrouw en een kind. Hij houdt ontzettend van zijn leven in Amerika. Ontgoochelingen kent hij niet, zegt hij. Hij houdt van zijn Amerikaanse leven, maar zal altijd voor een deel Pools blijven, al kent hij geen heimwee naar zijn land. Maak in de video hierboven kennis met Woyzeck, “Will” Malitek.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen