Amerikaanse gouverneur in opspraak na racistische foto

De gouverneur Ralph Northam van de Amerikaanse staat Virginia is in opspraak gekomen na de publicatie van een racistische foto uit het jaarboek van zijn universiteit. Op de foto staat een man met een zwart geschminkt gezicht naast een andere in een Ku Klux Klan-gewaad. De Democraten en Republikeinen in Virginia willen dat hij opstapt.

Gouverneur Ralph Northam, een Democraat, erkende dat hij op de foto uit het jaarboek van de Eastern Virginia Medical School staat, maar zei niet wie van de twee hij juist is.

"Eerder vandaag publiceerde een website een foto van mij uit mijn jaarboek uit 1984 in een kostuum dat duidelijk racistisch en kwetsend is", zegt Northam. "Het spijt me erg dat ik besliste om zo in de foto te verschijnen en het spijt me erg voor de pijn die deze beslissing toen en nu heeft veroorzaakt."

Het spijt me erg voor de pijn die deze beslissing toen en nu heeft veroorzaakt

Ralph Northam
Ralph Northam
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Democraten en Republikeinen eisen ontslag

De fractie van de Democraten in de Senaat van Virginia eiste het ontslag van Northam. In een verklaring klinkt het dat de fractieleden "meer dan ontgoocheld" zijn. In de verklaring wordt Ralph Northam wel een toegewijde ambtenaar, echtgenoot en vader genoemd. "Het is met een zwaar gemoed dat we hem respectvol hebben gevraagd af te treden."

Ook de Democraten in het Huis van Afgevaardigden van Virginia willen dat de gouverneur opstapt. "We betreuren het maar hebben niet langer vertrouwen in de vertegenwoordiging door de gouverneur... Hoewel het ons geen plezier doet, moeten we oproepen tot het ontslag van gouverneur Northam."

We betreuren het maar hebben niet langer vertrouwen in de vertegenwoordiging door de gouverneur

Democraten

Eerder had ook de Republikeinse partij in Virginia zijn ontslag gevraagd. "Wat Ralph Northam deed, is onvergeeflijk... Hij heeft de morele autoriteit verloren om te blijven besturen en hij moet onmiddellijk opstappen."

Northam wil niet wijken

Northam zelf verontschuldigde zich, maar lijkt niet van plan zijn post te verlaten. "Ik erken dat het tijd en heel wat inspanningen zal kosten om de schade van dit gedrag te herstellen. Ik ben bereid dat belangrijke werk te doen. De eerste stap is mijn oprechte verontschuldigingen aan te bieden en mijn absoluut engagement te stellen, om te voldoen aan de verwachtingen van de mensen van Virginia die ze hebben gesteld toen ze me tot hun gouverneur verkozen", zei hij.

Meest gelezen