Video player inladen...

Apothekers vragen meldingssysteem voor fraude met zware pijnstillers

De apothekers vragen dat er een systeem komt om mogelijke fraude met zware pijnstillers te melden. Het gaat om zogenoemde opiaten, die afgeleid zijn van opium, en verslavend werken als ze niet op de juiste manier gebruikt worden. 

Wie effectief verslaafd raakt aan dergelijke opiaten doet er soms alles aan - tot in het illegale - om de middelen in handen te krijgen. Voorschrijvers, want er is voor die middelen altijd een voorschrift nodig, kunnen bijvoorbeeld onder druk worden gezet of betaald worden om illegaal aan geneesmiddelen te geraken, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond.

De geneesmiddelen kunnen vervolgens ook in het zwart worden verhandeld. Daarnaast komt er fraude met voorschriften voor: kopies nemen, voorschriftenboekjes stelen, enz...

De apothekersbond vraagt een systeem waarmee apothekers op een veilige manier melding kunnen maken als ze misbruik vermoeden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen