Videospeler inladen...

Duizenden "gele hesjes" protesteren in verschillende Europese steden

In het Nederlandse Maastricht hebben tussen de 750 en 800 mensen uit Nederland, België en Duitsland meegelopen in een manifestatie van "gele hesjes". Ook in Duitsland, Frankrijk en in ons land kwamen "gele hesjes" de straat op. In totaal hebben duizenden mensen betoogd in de verschillende Europese steden.

In Maastricht raakte een van de demonstranten in het gezicht gewond toen een andere deelnemer met vuurwerk gooide. De politie heeft één demonstrant aangehouden wegens belediging. Op het Plein 92 worden nog toespraken gehouden. Dat duurt tot 16.30 uur.

De Nederlandse "gele hesjes" keren zich tegen premier Mark Rutte en willen dat Nederland net als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Er waren dan ook veel anti-EU-spandoeken te zien. Een van de spandoeken droeg de tekst "Als onrecht recht wordt, is verzet een plicht".

De "gele hesjes" hebben voor Maastricht gekozen omdat daar in 1992 de Europese Monetaire Unie is gesmeed door het tekenen van het Verdrag van Maastricht. Ze lopen sinds 1 december elke zaterdag door de Limburgse hoofdstad.

Protest in Anderlecht

Ook in België hebben "gele hesjes" geprotesteerd. Dat deden ze bij de afdeling van IKEA in Anderlecht. Ze klaagden aan dat de meubelgigant miljoenenwinsten maakt, maar toch jobs schrapt. De keten vernietigt volgens hen ook te veel bossen en het zou ook een slechte belastingbetaler zijn.

De "gele hesjes" brengen ook nog een bezoek aan de gebouwen van Coca Cola vlakbij omdat ze menen dat de frisdrankenreus eveneens te weinig belastingen betaalt en onnodig jobs schrapt. 

"60.000 betogers in Frankrijk"

Parijs
AFP or licensors

Ook in Frankrijk trekken de gele vestjes voor het twaalfde weekend op rij de straat op. In verschillende steden waaronder de hoofdstad Parijs zijn acties gehouden. In heel Frankrijk waren er bijna 60.000 betogers, in Parijs 10.000. Aan het eind van de manifestatie aan de Place de la Concorde kwam het opnieuw tot incidenten met de politie. Een honderdtal gemaskerde demonstranten gooiden projectielen naar de ordediensten. Die reageerden met traangas, charges en het waterkanon. 

Tijdens de protesten, die begonnen op 17 november, zijn in Frankrijk al 10 mensen omgekomen bij verkeersongevallen en 2.000 raakten er gewond, dat hebben de autoriteiten gemeld. Gisteren heeft de regering nog beslist dat de politie de controversiële rubberkogels mag blijven gebruiken om de menigte onder controle te houden. 
(Lees verder onder de video)

Bekijk hieronder beelden van het protest in Parijs, waar de manifestanten het onder meer gemunt hadden op het gebruik van rubberkogels door de politie:

Videospeler inladen...

Protest in Duitsland: "Het is niet eerlijk wat er gebeurt met de mensen"

Ook in het Duitse Stuttgart kwamen honderden “gele vestjes” samen. Ze verzetten zich tegen het verbod op oude diesels in de stad. Met borden als “pro diesel en "dieselchauffeur verdedig u" liepen ze door de straten.

“Het is niet eerlijk wat er gebeurt met de mensen", zei een van de organisatoren van de betoging. "Tienduizenden mensen zijn getroffen en kunnen geen nieuwe auto kopen."

Sinds 1 januari mogen dieselwagens met een euronorm 4 of lager niet meer binnen in de stad. Een verbod op recentere wagens met euronorm 5 (vanaf 2011) komt er niet. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen