Video player inladen...

Meteoriet stort neer in het westen van Cuba: "Dat hij gezien is en zo'n impact had, is zeldzaam"

In het westen van Cuba is een meteoriet ingeslagen. De inslag veroorzaakte een sterke explosie, die te horen was in verschillende gemeenten in de provincie Pinar del Río. "Meteorieten die gezien worden en zulke impact hebben, zijn echt wel zeldzaam", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. 

Vele Cubanen deelden op sociale netwerken beelden en video's van de meteoriet. Die stortte gisteren neer rond 14 uur lokale tijd - dat is 20 uur in België - en dat ging gepaard met een lichtflits.

Journalisten van de lokale tv-zender Tele Pinar publiceerden foto's waarop zwarte rotsen te zien zijn, een vuist groot, die gevallen zijn in Viñales, een stad die ook bij toeristen in trek is. De verraste bewoners trokken de straat op, getuigde lokale mandataris Osmany Moseguí. Volgens hem raakte niemand gewond. 

Zeldzaam?

"Meteorieten an sich zijn zeker niet zeldzaam", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira in "De ochtend" op Radio 1. "Maar van de meeste merken we niets. Het is relatief zeldzaam dat zo'n inslag wordt gezien en dat zo'n meteoriet dan nog eens op een huis terechtkomt. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2013, bij een meteoriet in de Oeral in Rusland."

"Deze meteoriet is gezien van over Florida. Hij is de dampkring binnengekomen uit die richting en dan deels opgebrand", zegt Mollet. "Door de druk en de schokgolf van de eigen beweging heeft de meteoriet de neiging om te ontploffen in de dampkring. Dat kan op enkele kilometer hoogte. De kans dat er dus nog brokstukken in de buurt worden gevonden, is groot."

Voorspeld

Maar kon dit niet worden voorspeld? "Er zijn systemen voor, maar die zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Áls de meteoriet al kan worden voorspeld, dan is dat meestal pas enkele minuten voor de inslag. Dan kan je ook niet veel meer doen."

Beluister hier het gesprek met Philippe Mollet in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal ":

Video player inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen