AP2010

Onbekend werk van auteur “The catcher in the rye” op komst

De zoon van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger kondigt aan dat hij werk van zijn vader zal publiceren. Hoewel hij in de jaren 60 zijn laatste boeken uitbracht is hij daarna blijven schrijven.

Op Nieuwjaar was het 100 jaar geleden dat Jerome David Salinger werd  geboren. Zijn bekendste roman is “The catcher in the rye”, vertaald als "De vanger in het koren", met als hoofdpersonage antiheld Holden Caulfield, die op zijn 16e enkele dagen en nachten door New York doolt.  Het boek uit 1951 werd een cultroman, over de overgang van kindertijd naar volwassenheid. Het was ook het boek dat Mark Chapman op zak had toen hij John Lennon vermoordde.

Later publiceerde J. D. Salinger nog de roman "Franny and Zooey" en kortere novelles en verhalen. 

Hij zette de auto aan de kant om een inval op te schrijven

Zoon Matt Salinger, acteur en producer, zegt nu in The Guardian dat zijn vader non-stop heeft geschreven, hoewel zijn laatste uitgave dateert van 1965 en hij nog tot 2010 leefde. “Er lag een notitieboekje naast elke zetel. En soms zette hij de auto aan de kant om invallen te noteren en hardop te lachen." Salinger leidde een mediaschuw en teruggetrokken bestaan. Hij had niet veel op met de literaire wereld. "Voor zijn schrijverschap was het het beste om niet veel met mensen om te gaan."

Als het klaar is, zullen we het delen

"Dit was iemand die vijftig jaar lang schreef zonder iets te publiceren; er is dus veel materiaal. Het is geen kwestie van onwil of van in bescherming nemen: als het klaar is, zullen we het delen", zegt Matt Salinger. Al wat hij geschreven heeft "zal op een gegeven moment gedeeld worden met de mensen die hem graag lezen". Maar dat kan dus lang duren.

Zoon Salinger verzet zich wel tegen de heruitgave van vroege verhalen van zijn vader. De schrijver vond ze zelf niet goed genoeg en was niet blij toen ze toch verschenen.

J. D. Salinger was Amerikaans soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was betrokken bij het Ardennenoffensief en bij de bevrijding van de concentratiekampen. Hij was ook kortstondig getrouwd met een nazicollaboratrice. Daar heeft hij nooit over geschreven.  

Bekijk hier "Winteruur" van 4 november 2015, waarin schrijver Christophe Vekeman een fragment leest uit "Franny and Zooey" van J. D. Salinger:

Video player inladen...

Ook in "Winteruur" van 2 januari 2017 kiest zanger Bent Van Looy een fragment uit "Franny and Zooey" van J. D. Salinger:

Video player inladen...

Bekijk hier "Winteruur" van 25 maart 2016, waarin actrice Maaike Cafmeyer een fragment leest uit "The catcher in the rye" van J. D. Salinger: 

Video player inladen...

Meest gelezen