Videospeler inladen...

Ook Rusland stapt uit het verdrag dat een einde maakte aan de Koude Oorlog

Na de VS zal ook Rusland uit het INF-verdrag stappen. Dat heeft president Vladimir Poetin bekendgemaakt.  De Amerikanen stappen uit het akkoord omdat Rusland zich niet aan de afspraken zou houden over langeafstandsraketten. Rusland ontkent dit, maar stapt nu ook uit het akkoord. 

Het INF-akkoord tussen de VS en Rusland is dood. INF is de afkorting van Intermediate-Range Nuclear Forces, oftewel middellangeafstandskernwapens. Concreet gaat het om kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die vanop de grond worden gelanceerd.

In 1987 ondertekenden Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov een historisch akkoord waarin de VS en de toenmalige Sovjet-Unie overeenkwamen om die raketten te vernietigen. Het einde van de Koude Oorlog was bezegeld.  

Nieuwe raketten

31 jaar later, met Trump en Poetin aan de macht, gaat de temperatuur tussen de VS en Rusland weer de dieperik in. De VS beschuldigt Rusland ervan dat het met nieuwe raketten het INF-akkoord schendt. Volgens de VS kan een nieuwe Russische landraket doelen tot meer dan 2.500 kilometer treffen. Op basis van die beschuldigingen kondigde de VS gisteren aan dat het zich zal terugtrekken uit het INF-akkoord.

Rusland ontkent de Amerikaanse beschuldigingen en zegt dat de bewuste raket, de 9M729, maar een reikwijdte van 480 kilometer heeft.  Het kwaad is echter geschied: na de VS heeft Rusland vanochtend aangekondigd dat het zich ook zal terugtrekken uit het historische akkoord. 

(Lees verder onder de foto van een 9M729-raket)

AFP or licensors

"De Amerikaanse partners hebben verklaard dat ze hun deelname aan het akkoord zullen opschorten; wij zullen het ook opschorten", kondigde president Poetin aan op de Russische tv.  Hij voegde eraan toe dat Rusland nieuwe raketten ontwikkelt, waaronder hypersonische. Raketten dus die vijf keer sneller vliegen dan het geluid.  

Tegelijk beklemtoonde Poetin dat hij niet wil dat Rusland in een "dure wapenwedloop" wordt gesleurd. De ontwikkeling van nieuwe wapens moet gebeuren zonder een budgetverhoging, aldus de Russische president.

Volwassen

Gespierde taal dus, maar Poetin slaat de deur niet keihard dicht voor de VS: "Zoals voorheen blijven al onze voorstellen op dit vlak op tafel, de deuren voor gesprekken staan open", zei Poetin vanochtend na een vergadering met minister van Defensie Sjojgoe en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

"Intussen vraag ik beide ministeries om geen enkel gesprek over de kwestie in de toekomst op te starten. Laten we afwachten en zien of onze partners volwassen genoeg worden om een evenwichtige en betekenisvolle dialoog met ons te voeren over die cruciale kwestie, voor ons beiden, voor onze partners en voor de hele wereld."

De VS had de regering in Moskou begin december voor een ultimatum gesteld. De VS had Rusland gevraagd zich naar de voorwaarden van het INF-verdrag te schikken. Volgens de VS is de gestelde deadline vandaag zonder resultaat verlopen. Volgens de tekst van het verdrag wordt het INF-akkoord pas zes maanden na de beëindiging officieel ontbonden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen