Videospeler inladen...

Roken in de auto met kinderen op de achterbank? Vanaf volgende week kunt u een boete krijgen

Roken in de auto als er ook kinderen bijzitten, is vanaf 9 februari verboden in Vlaanderen. Vanaf dan kan de politie een boete tot 1.000 euro opleggen. Opvallend: voorzitter Nico Paelinck van de vaste commissie lokale politie zegt dat de Vlaamse overheid geen overleg met de lokale politie heeft gepleegd en dat die het verbod zelf moet handhaven gezien het deel uitmaakt van het milieudecreet.

Vanaf 9 februari gaat het Vlaams rookverbod in voertuigen van kracht. Concreet mag er niet meer worden gerookt in auto's in het bijzijn van kinderen onder de 16 jaar. Zowel de gewone sigaret als de elektronische kan niet langer door de beugel. Het verbod geldt bovendien niet enkel in auto's, maar ook in vrachtwagens, bussen en bestelwagens. 

De maatregel komt van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), die vooral kijkt naar de gezondheid van kinderen. "Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis", zei ze vorig jaar, bij de aankondiging van de nieuwe wet. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig."

Vanaf volgende week kan er ook worden opgetreden, met boetes tot 1.000 euro. "Er is nu een wettelijk kader om op te treden, maar in de eerste plaats zullen we sensibiliseren en mensen een waarschuwing geven", zegt Geert Smet van de lokale politie aan VRT NWS. "In een eerste fase zullen er ook geen specifieke controles op roken gebeuren. Het wordt wel opgenomen in de gebruikelijke verkeersacties."

Het rookverbod geldt in Vlaanderen, maar ook in Wallonië is een verbod goedgekeurd. In het Brussels gewest zijn er voorlopig geen plannen. 

Milieu

Opvallend: in een reactie aan VRT NWS zegt voorzitter Nico Paelinck van de vaste commissie lokale politie dat de Vlaamse overheid geen overleg heeft gepleegd in verband met de handhaving van het verbod. "We gaan er in eerste instantie vanuit dat de Vlaamse overheid, als ze een milieudecreet uitvaardigt, in staat is de handhaving af te dwingen via haar eigen diensten", zegt hij.

"Die diensten zijn prioritair bevoegd, de lokale politie slechts subsidiair. Dit valt niet onder verkeerswetgeving, maar onder het milieuhandhavingsdecreet. Er werd in deze geen overleg gepleegd met de lokale politie, noch is extra financiering voorzien door het gewest met betrekking tot deze bijkomende taken."

KOTK: "Wij vragen om het rookverbod uit te breiden"

Marc Michils van Kom op tegen Kanker vraagt op zijn beurt dat het verbod wordt uitgebreid naar het federale niveau. "Het is een evidente maatregel om  kinderen tegen roken te beschermen, in heel België."

Maar Michils vraagt ook dat er streng wordt gecontroleerd. "Plaats roken in de wagen op hetzelfde niveau als rijden onder invloed. Daarom vragen wij aan de politie om te doen wat ze kunnen, want wij hebben ook begrip voor alle andere taken die ze hebben."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen