"Showroom" van de Franse president zit in een gloednieuw kleedje

De balzaal van het Elysée, de residentie van de Franse president in Parijs, is opgeknapt in een wat soberder stijl. De inwijding gebeurde in relatieve stilte, wellicht om geen nieuwe munitie te geven aan de "gele hesjes".

De balzaal van het Palais de l'Elysée of het Hôtel d'Evreux aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs dateert uit 1889 en omvat drie ruimtes: de eetkamer Napoleon III, de wintertuin en de eigenlijke feestzaal, alles samen 1000 vierkante meter groot. De zaal was traditioneel aangekleed in rood en goud, met zware draperieën en reusachtige kroonluchters.

Het is de plek waar de Franse presidenten officieel de macht overdragen aan hun opvolgers. President Emmanuel Macron organiseert er zo’n 160 evenementen per jaar, waaronder staatsbanketten.

Video player inladen ...

Voor de renovatie...

... en erna

De kroonluchters hangen er nog en ook het verguldsel is gebleven, maar het rood en de andere kleuren hebben plaatsgemaakt voor grijs en beige. Op de neutralere muurpanelen kan op termijn ook (moderne) kunst komen. In het textiel zit een bladmotiefje en de stoelen zijn opnieuw overtrokken in soortgelijke kleuren. Zes wandtapijten zijn weggenomen voor restauratie. Het is Brigitte Trogneux, de echtgenote van president Macron, die de renovatie bestelde, onder leiding van binnenhuisarchitecte Isabelle Stanislas.  

150 vaklui hebben zes weken gewerkt aan de balzaal. Dat kostte 500.000 euro. Een groot inhuldigingsfeest was er niet. Midden januari kreeg het personeel van het Elysée de vernieuwde zaal te zien en op 1 februari was er een diner met gasten uit de Franse overzeese gebieden. Toen kreeg het publiek een eerste inkijkje. De relatief stille ingebruikname zou te maken hebben met het protest van de gele hesjes in Frankrijk, die ook vandaag met vele tienduizenden op straat kwamen.