Videospeler inladen...

Voor- en tegenstanders van Maduro betogen, Maduro stelt vervroegde parlementsverkiezingen voor

In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela zijn voor- en tegenstanders van president Nicolas Maduro massaal op straat gekomen naar aanleiding van de 20e verjaardag van de zogenoemde bolivariaanse revolutie. 20 jaar geleden werd de linkse Hugo Chávez president, maar het regime van zijn politieke zoon Nicolas Maduro komt steeds meer onder druk te staan. In een poging het protest te smoren stelt Maduro nu voor om vervroegde parlementsverkiezingen te houden.

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf onlangs uit tot interim-president en krijgt daarbij de steun van onder meer de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence is het moment gekomen om de dictatuur van president Maduro omver te werpen.

Guaidó had zijn aanhangers opgeroepen om massaal te gaan betogen. Dat lijkt ook zo te gebeuren, onder meer in de steden Maracaibo, Valencia en Puerto Ordaz en in de hoofdstad Caracas.  Guaidó heeft zijn aanhangers ook opgeroepen hun dankbaarheid te tonen voor de internationale steun die hij krijgt. Daarvoor gebruikt hij de hashtag #ElMundoEstáConVzla (de wereld staat achter Venezuela, nvdr.).  

Lees verder onder de tweet.  

Nog in Caracas vierde het kamp van Maduro de 20e verjaardag van de bolivariaanse revolutie, toen diens voorganger Hugo Chávez president werd na verkiezingen. De belaagde Maduro en zijn aanhang klagen de buitenlandse inmenging in Venezuela aan. Maduro stelt nu voor om vervroegde parlementsverkiezingen te houden; het huidige parlement is naar zijn smaak "bourgeois".

Onder Maduro is Venezuela in een diepe economische crisis verzeild geraakt. Daardoor is zijn populariteit flink geslonken. Tot nu toe lijkt hij nog op de broodnodige steun van het Venezolaanse leger te kunnen rekenen, hoewel daar barstjes in lijken te komen. Een luchtmachtgeneraal heeft in een videoboodschap te kennen gegeven dat hij voortaan Guaidó steunt. "Ik erken Juan Guaidó als interim-president van Venezuela", aldus generaal Francisco Esteban Yanez Rodriguez. "90 procent van het leger steunt dictator Maduro niet."

Guaidó probeert het leger aan zijn kant te krijgen en heeft naar eigen zeggen al verschillende geheime ontmoetingen met topmilitairen gehad.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen