Voor het eerst iemand veroordeeld voor vrouwenbesnijdenis in Verenigd Koninkrijk

Een Oegandese vrouw van 37 jaar is vrijdag in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld voor genitale verminking van haar 3-jarige dochter. Het is de eerste keer dat iemand in het land voor vrouwenbesnijdenis veroordeeld wordt.

Op 8 maart zal de strafrechter in Londen de straf van de vrouw bekendmaken. Ze riskeert tot 14 jaar cel. De vader van het meisje, een 43-jarige man van Ghanese origine, die ook werd vervolgd, is niet veroordeeld.

In 2017 brachten de ouders hun dochter, die hevig bloedde, naar het ziekenhuis. Ze verklaarden toen dat het meisje van het keukenblad was gevallen en zich verwond had aan een metalen kastdeur. Op het proces kon die verklaring weerlegd worden door experts. Volgens artsen hadden haar verwondingen meer weg van genitale verminking.

Vrouwenbesnijdenis is sinds 1985 illegaal in het Verenigd Koninkrijk, maar tot hiertoe was er nog nooit iemand voor veroordeeld. Ondertussen is de wet aangepast zodat ook mensen die kinderen meenemen naar het buitenland om daar een besnijdenis te laten uitvoeren, vervolgd kunnen worden.

Meest gelezen