Vrijgelaten Ivoriaanse ex-president Gbagbo mag naar België komen

België is bereid om de vrijgelaten oud-president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, te ontvangen. Buitenlandse Zaken zegt dat ons land daarmee ingaat op een vraag van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Maar waar Gbagbo en zijn medewerker Blé Goudé zich bevinden, is niet duidelijk.

Het Hof liet Gbagbo en medebeklaagde Blé Goudé gisteravond vrij uit de gevangenis in Den Haag. Ze waren eerder vrijgesproken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, na verkiezingsgeweld in Ivoorkust in 2010. Daarbij vielen naar schatting meer dan 3000 doden. Maar rechter Fatou Bensouda vond "onvoldoende bewijzen". Laurent Gbagbo kreeg strikte voorwaarden opgelegd en mogelijk wordt er nog hoger beroep aangetekend. Het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt.

Het Internationaal Strafhof laat Gbagbo alleen naar een land gaan dat zelf lid is van het Strafhof en dat bereid is om hem op te vangen. België wil dat doen, omdat de oud-president hier familie heeft. Zijn tweede vrouw Nady Bamba en hun zoon wonen in ons land. 

Nog niet naar Ivoorkust

Aanhangers van Laurent Gbagbo juichten gisteren toen hij werd vrijgelaten. Ze hopen dat hij zal terugkomen voor de presidentsverkiezingen in 2020. Maar daar is voorlopig geen sprake van. Ivoorkust weigert de eerste vrouw van Gbagbo uit te leveren, Simone Gbagbo, die ook onder aanhoudingsmandaat staat van het Internationaal Strafhof. 

Meest gelezen