Videospeler inladen...

Waarom de verkiezingen in Nigeria ook voor ons belangrijk zijn

De verkiezingen in Nigeria worden overal ter wereld gevolgd. Het land met de meeste inwoners van het ganse Afrikaanse continent haalt dan ook geregeld het nieuws met de economische malaise of de aanhoudende dreiging van terreurgroep Boko Haram. Ook voor ons land is Nigeria een belangrijke speler. Twee Vlamingen die een link hebben met Nigeria vertellen waarom deze verkiezingen ook voor ons interessant zijn.

Nigeria heeft een belangrijke handelsrelatie met ons land. "Qua import is België de tweede belangrijkste handelspartner in Nigeria. Zo is België, na China, het tweede grootste importland in Nigeria volgens cijfers uit 2017 van Globaledge. België voert vooral minerale brandstoffen, wagens en machines uit naar Nigeria", dat vertelt Collins Nweke.

De 53-jarige Oostendenaar is van Nigeriaanse afkomst, maar woont al meer dan 20 jaar in België. Nweke komt uit Delta State, een staat in het zuidoosten van Nigeria, het olierijke deel van het land. 

Videospeler inladen...

"Er is geen koloniaal bindend verleden tussen beide landen. Toch zijn er verschillende verbindende factoren", gaat Nweke voort. Er komen vaker Nigeriaanse jongeren studeren en doctoreren in België. En ook de Nigerianen uit de diaspora nemen toe, zowel die van de eerste als de tweede generatie. "Het zijn mensen die zowel België als Nigeria als hun thuisland beschouwen." De band tussen Nigeria en België neemt alleen maar toe volgens Nweke.     

Er is geen koloniaal bindend verleden tussen beide landen. Toch zijn er verschillende verbindende factoren

Collins Nweke

Ook Jonah Obinna Enefe volgt de Nigeriaanse verkiezingen op de voet. De 26-jarige Enefe is geboren en getogen in België. Zijn vader Eneke Enefe is Nigeriaan en komt tijdens deze verkiezingen op voor het Huis van Afgevaardigden voor de All Progressives Grand Alliance partij (APGA). 

Het is een relatief kleine partij. Maar in Anambra State, een staat in het zuiden van Nigeria, waar Enefes familie woont, is het een van de grotere partijen. Ze mogen er ook de huidige gouverneur leveren. Enefe is er dan ook van overtuigd dat zijn vader een grote kans maakt om na de verkiezingen in het Huis van Afgevaardigden te zitten. 

Videospeler inladen...

"Nigeria is een land in volle groei", vertelt Enefe. "Momenteel zijn er tegen de 200 miljoen inwoners. Als er een grote bevolkingsexplosie komt, zal Nigeria een wereldspeler worden op verschillende vlakken." Volgens Enefe is Nigeria, door het enorme aantal inwoners en omdat het de grootste economie van Afrika is, een land waar je niet omheen kan. 

 Ekene Enefe, vader van Jonah

Op welke manier heeft het Nigeriaanse beleid een invloed gehad op de handelsrelaties?

Volgens Nweke heeft onder meer de vreedzame overdracht van de macht tussen voormalig president Goodluck Jonathan en huidig president van Nigeria Muhammadu Buhari een grote invloed gehad. "Het was de eerste in de geschiedenis van Nigeria dat er een vreedzame overdacht van de macht was tussen twee presidenten", verklaart Nweke. Hoe meer stabiliteit in de politiek, hoe meer vertrouwen de Belgische ondernemers hebben in het land en hoe meer ze zullen willen investeren, voegt Nweke er nog aan toe.  

De Nigeriaanse Oostendenaar hoopt dat deze verkiezingen eerlijk zullen verlopen en dat er ook deze keer een overdracht van de macht kan plaatsvinden zonder bloedvergieten. Hij vindt het een schande dat de verkiezingen een week werden uitgesteld, maar hoopt alsnog op een correcte stembusgang. 

Videospeler inladen...

Wat moet er voor jou veranderen tijdens de volgende termijn van de president?

Economie en veiligheid zijn volgens Enefe de twee belangrijkste punten die aangepakt moeten worden. "Je hebt in het noorden nog steeds de aanwezigheid van terreurgroep Boko Haram, die nefast is voor alles wat in Nigeria gebeurt", aldus Enefe. Voorts vindt hij dat de werkloosheid dringend moet worden teruggedrongen.  

In Anambra State, waar de familie van Enefe woont, hoort hij dezelfde nationale werkpunten terugkomen. "In het zuiden is Boko Haram niet aanwezig. Maar dat de economie beter moet, merk je enorm. "De mensen moeten er echt opnieuw aan de slag."

Sinds september 2017 zijn er al meer dan 1.500 mensen omgekomen door geschillen tussen boeren en rondtrekkende veehouders. "Ik weet van familieleden, dat er klachten zijn over rondtrekkende herders. Zij laten hun vee op het land van de boeren grazen, waardoor de boeren met hun handen in het haar zitten. Zij zien een deel van hun inkomsten verdwijnen", vertelt Enefe. Hij pleit voor een strenge wetgeving, maar een die zowel met de noden van de boeren als met de noden van de rondtrekkende veehouders rekening houdt.

Ik pleit voor een strenge wetgeving, maar een die zowel met de noden van de boeren als met de noden van de rondtrekkende veehouders rekening houdt

Jonah Obinna Enefe
Videospeler inladen...

Bij bezoeken aan zijn familie kan Enefe zich ook erg druk maken in de slechte staat van de wegen.  "Je doet uren over een kleine afstand, omdat de wegen er in erbarmelijke staat zijn." Ook het gebrek aan een degelijk elektriciteitsnetwerk wekt frustratie en ergernis op. "De elektriciteit valt er om de haverklap uit. Het kan uren duren vooraleer het weer werkt. Op sommige plaatsen staan generatoren, maar ook hier worden de armen benadeeld, want zij kunnen die niet betalen." Dit zijn eveneens noden van de Nigeriaanse bevolking waar Enefe dringend verandering en verbetering hoopt te zien. 

Je doet uren over een kleine afstand, omdat de wegen in erbarmelijke staat zijn

Nweke vindt het dan weer essentieel dat de volgende president maakt dat de machthebbers een betere vertegenwoordiging vormen van de totale Nigeriaanse bevolking. In Nigeria zijn er meer dan 250 verschillende etnisch-religieuze groepen, maar zij voelen zich niet gelijk gepresenteerd door de machthebbers. 

"Huidig president Muhammadu Buhari komt uit het noorden, en heeft meer mensen uit het noorden in zijn entourage aangesteld. En dat vinden de burgers uit het zuiden onaanvaardbaar", aldus Nweke.  Ook heeft hij kritiek op de strijd tegen corruptie van president Buhari. "Er moet een staatshervorming komen, die zal maken dat de corruptie verdwijnt", zegt Nweke. "Nu hebben we sterke mensen en zwakke instituten, dat moet anders",  redeneert Nweke. "Op die manier zal ook de corruptie verminderen."

Nu hebben we sterke mensen en zwakke instituten, dat moet anders

Collins Nweke

Wat kunnen we opsteken van de Nigerianen?

Videospeler inladen...

"Er moeten heel wat dingen beter, maar we kunnen ook verschillende zaken meepikken van de Nigerianen", aldus Nweke. Hij vertelt dat het gemeenschapsleven in Nigeria heel belangrijk is. Terwijl we in België daarentegen allerlei projecten moeten organiseren om het gemeenschapsleven net aan te moedigen, vindt Nweke. "Ondanks dat het in Nigeria wat afneemt, vind ik dat het iets is dat we van de Nigerianen kunnen opsteken. Maar de Nigerianen zelf moeten ook beseffen dat het een troef is." 

Ik heb nog nooit een Nigeriaan gezien in een depressie, er is altijd hoop

Jonah Obinna Enefe

Enefe wil de ondernemingsdrang van de Nigerianen benadrukken. "Ze blijven nooit bij de pakken zitten. Ook hun flexibiliteit en de manier waarop ze hoopvol naar de toekomst blijven kijken, bewonder ik", aldus Enefe. "Ik heb nog nooit een Nigeriaan gezien in een depressie, er is altijd hoop", besluit hij.  

Meest gelezen