Videospeler inladen...

“The day the music died”: 60 jaar geleden verongelukten Buddy Holly, Ritchie Valens en “The Big Bopper”

Op 3 februari 1959 stortte een vliegtuigje neer met de Amerikaanse rock ’n roll-legende Buddy Holly en twee bandleden. Die dag stierf de muziek, zong Don McLean.

In de winter van 1958-1959 gaven Buddy Holly en zijn band tientallen concerten in de Amerikaanse midwest. Om de ongemakken van de toerbus te vermijden werd een klein vliegtuigje gecharterd met plaats voor drie passagiers: Buddy Holly zou aan boord gaan met twee bandleden, Waylon Jennings en Tommy Allsup. 

Jennings gaf zijn zitje door aan een grieperige J. P. Richardson, bijgenaamd "The Big Bopper". Volgens de overlevering zou Jennings nog "al grappend" hebben gezegd: “Ik hoop dat jullie oud vliegtuigje neerstort”. Tommy Allsup gooide kop of munt met Ritchie Valens en stond zijn stoel aan Valens af.

Door de sneeuw en de onervaren piloot stortte het toestel neer tijdens een nachtvlucht boven Iowa, kort na het opstijgen.  Het wrak kwam terecht in een maisveld nabij het plaatsje Clear Lake. De drie muzikanten en de piloot waren op slag dood.

Herdenkingsmonument op de plaats van de crash
AP2009

Drie bekende rock ’n rollers die in een klap om het leven kwamen: 3 februari  1959 was de dag dat de muziek stierf, vond de Amerikaanse zanger Don McLean, die er 12 jaar later het nummer “American Pie” over schreef.  De "widowed bride" waarover Mc Lean zong, was de zwangere vrouw van Buddy Holly.

Buddy Holly, met kenmerkende zwarte bril, was amper 22. Hij scoorde een hit met "That'll be the day" en later ook met "Peggy Sue" en "Everyday". Hij wordt gezien als een rock 'n rollpionier. 

Vroege fans waren Paul McCartney en John Lennon - die hun band "The Beatles" noemden (beetle=kever) als eerbetoon aan Buddy Holly's band "The Crickets" (krekels). Twee dagen voor de dood van Holly woonde Bob Dylan als snaak van 18 nog een concert van hem bij. In 2017 verwees Dylan naar Buddy Holly als inspiratiebron, in zijn speech naar aanleiding van de Nobelprijs die hij een jaar eerder kreeg.

Ritchie Valens was amper 17 toen hij omkwam in de vliegtuigcrash. Hij werd als Ricardo Esteban Valenzuela Reyes geboren uit Mexicaanse ouders in Los Angeles. Zijn stijl werd chicanorock genoemd. Valens maakte een gitaarversie van de traditional "La bamba" en schreef verschillende hits, waaronder "Come on let's go" en "Donna".

J. P. Richardson, alias "The Big Bopper", was 28. Zijn grootste hit was het rockabillynummer “Chantilly Lace”.

"American pie" van Don McLean over 3 februari 1959: "The day the music died":

Meest gelezen