Anuna De Wever reikt Bart De Wever de hand: "Ik wil samenwerken, klimaat heeft geen kleur"

Klimaatactiviste Anuna De Wever wil niet als tegenstander van Bart De Wever worden weggezet, maar wil juist met de N-VA-voorzitter samenwerken, net als met alle andere politieke partijen. Dat zegt ze in "Touché" op Radio 1. "Ik wil samen naar een ambitieus klimaatbeleid zoeken."

Vorig weekend kwam er scherpe kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de klimaatmarsen. De leerlingen zouden beter studeren dan spijbelen, vindt hij, en meewerken aan een technologische oplossing voor het probleem.  Doemdenken is uit den boze, volgens de N-VA-voorzitter.

Het klimaat heeft geen politieke kleur

Anuna De Wever (zelfde naam, geen familie) reageert in het programma “Touché” op Radio 1. “Er zijn al veel klimaatexperten. Als wij wachten tot wij ook zover zijn, dan is het sowieso te laat en misschien worden we dan ook wel genegeerd.”

Anuna De Wever reikt de politicus de hand: “Eigenlijk zou ik willen samenwerken met Bart De Wever en met alle politieke partijen. Het klimaat heeft geen politieke kleur. Het staat daarboven, het belangt iedereen aan.” Anuna versus Bart: daar houdt de klimaatactiviste niet van. “Ik zou het liefst samen zoeken naar een klimaatambitieus beleid”.

Het gezicht van Youth for Climate verruimt haar oproep naar àlle politici: “Stop met elkaar met de vinger te wijzen. Ik kan er niet meer tegen. Samenwerken is het belangrijkste. Ik vind het belachelijk dat ik mij daar als zeventienjarige achter moet zetten. Komaan, sla de handen in elkaar en begin eraan.”

Volgende afspraak: Leuven

Anuna De Wever meldt nog dat de volgende scholierenbetoging, nu donderdag 7 februari, in Leuven plaatsvindt in plaats van in Brussel. Daar zal zij ook aanwezig zijn.

Burgemeester Mohamed Ridouani van Leuven (SP-A) bevestigt aan VRT NWS dat er donderdag 10.000 scholieren worden verwacht: "Onze jongeren en scholieren zijn zeer geëngageerd; ze hebben hun directies overtuigd om een mars te houden waar iedereen zonder schroom aan kan meedoen. Nu donderdag op de middag komen alle scholen van alle netten op straat en met stad en politie leiden wij dat in goede banen". 

Dinsdag heeft Anuna De Wever een skypegesprek met het Zweedse "klimaatmeisje" Greta Thunberg, “Een groot voorbeeld voor mij. Thunberg toont meer moed dan eender welke politicus op dit moment”.

Anuna De Wever is ook “enorm blij” met de steunbetuiging van acteur en regisseur Leonardo di Caprio, die op sociale media verwees naar de Belgische scholierenmanifestaties. “Van zo’n man wil ik dat wel horen,” zegt De Wever, “echt geweldig dat hij ons steunt”.

Beluister hieronder een fragment uit "Touché":

Meest gelezen