Australië haalt laatste vluchtelingenkinderen weg op eiland Nauru

Australië bereidt zich voor om de laatste vier overblijvende vluchtelingenkinderen op het eiland Nauru naar de Verenigde Staten te vliegen, samen met hun families. Ze zullen er hervestigd worden zegt de regering in Canberra.

Op het hoogtepunt, in augustus 2014, zaten er ongeveer 220 kinderen in de gesloten Australische asielcentra op de eilandjes Nauru en Manus in de Stille Oceaan. Onder druk van een grote protestcampagne in Australië, "Kids off Nauru", begon de conservatieve regering in Canberra vorig jaar alle kinderen te evacueren van Nauru. Eerder zou dat al in Manus gebeurd zijn.

Eerste minister Scott Morrison, die in augustus aan de macht kwam, toen er nog 109 kinderen verbleven op Nauru, maakte zondag van de gelegenheid gebruik om het Australische beleid te bewieroken. "We hebben kinderen behandeld met mededogen, zonder onze strenge grensbeveiliging in gedrang te brengen. De balans is juist."

In december klaagde ngo Artsen zonder Grenzen nog aan dat de meerderheid van zij die vast zitten op Nauru lijden aan "onmenselijk" hoge niveaus van geestelijke problemen. Een derde van de patiënten zou al een zelfmoordpoging ondernomen hebben, kinderen van negen jaar inbegrepen.

Sinds 2012 heeft Canberra als beleid om vluchtelingen en andere migranten die het Australische grondgebied per boot bereiken vast te houden op Manus en Nauru. Eerst gebeurde dat in gesloten centra, maar na verloop van tijd kregen de asielzoekers meer bewegingsvrijheid, al mochten ze de kleine eilanden niet verlaten. Het beleid krijgt internationaal veel kritiek.

  

Meest gelezen