Videospeler inladen...

CD&V wil klimaatbeleid in scholen uitleggen, voorzitter Wouter Beke: "Dit is geen politieke recuperatie"

CD&V wil het gehekelde klimaatbeleid dat Vlaams minister Joke Schauvliege voert, gaan uitleggen in scholen. In een brief stellen de christendemocraten voor dat parlementsleden op school langskomen om “in debat te gaan met de scholieren over klimaat en het beleid ter zake”. Partijvoorzitter Wouter Beke zegt in “De zevende dag” dat zijn partij enkel het debat wil aangaan en niet zomaar les wil komen geven. Politieke propaganda is namelijk verboden op scholen.

Op sociale media is ophef ontstaan over een brief (pdf) die CD&V naar schooldirecties heeft gestuurd naar aanleiding van de beweging van de klimaatspijbelaars.  In de bewuste brief staan twee opvallende dingen. Ten eerste vraagt de partij (die met Hilde Crevits ook de minister van Onderwijs levert) dat de leerlingen aan hun schoolplicht moeten voldoen en de lessen moeten bijwonen.

Ten tweede, en dat is nog opvallender, biedt CD&V aan om de komende dagen en weken langs te gaan bij de scholen om er “in debat te gaan met de scholieren over klimaat en het beleid ter zake.” De partij biedt daarom een lijst aan van CD&V-parlementsleden die langs kunnen komen.

Propaganda

Enig probleem: politieke propaganda is verboden binnen de schoolmuren. Partijvoorzitter Wouter Beke ontkent in “De zevende dag” dat dit de bedoeling is van CD&V. Volgens Beke waren directies van een aantal scholen vragende partij om klimaatdebatten te voeren op school, in plaats van in Brussel, op klimaatbetogingen.

Beke zegt dat zijn partij enkel aanbiedt dat parlementsleden van zijn partij kunnen langskomen om te debatteren, en dat kan ook met politici van andere partijen. “Het debat wordt al gevoerd in de scholen.” Als men ook politieke debatten wil voeren, en dat is helemaal niet nieuw zegt Beke, wil zijn partij daar dus met parlementsleden aan deelnemen.

Is dit geen politieke recuperatie? “Nonsens”, zegt Beke. “Als een thema leeft bij de jongeren, in de scholen en bij de gezinnen, en men vraagt om politieke standpunten, willen we daarop ingaan. Dat is het aangaan van het politieke en maatschappelijke debat en daarin willen we onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Bekijk hier het hele gesprek met Wouter Beke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen