Groenen dienen "klimaatwet" in gebaseerd op tekst geschreven door universitairen

Ecolo en Groen hebben een wetsvoorstel ingediend waarin ze de "bijzondere klimaatwet" hernemen, een tekst die door Nederlandstalige en Franstalige universitairen is geschreven. Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci is het de bedoeling om zo de federale overheid bindende doelstellingen op te leggen en op die manier de nadelige gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. 

"Het is een tekst die net is afgewerkt door de academici en dan door ons is ingediend in het federaal parlement", zegt Almaci, die meteen een oproep aan haar collega's in het parlement richt. "Laat ons de tekst goedkeuren die door wetenschappers is geschreven, zodanig dat er ook geen ideologisch debat meer over hoeft te zijn." Ze hoopt op een tweederdemeerderheid in het parlement.  

Het gaat over de oprichting van een interministeriële klimaatconferentie en een onafhankelijk expertencomité

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Wat staat er nu concreet in de tekst? "Het gaat over de oprichting van een interministeriële klimaatconferentie en een onafhankelijk expertencomité. Het heeft de bedoeling om de uitdagingen van de sociale, de economische en de ecologische crisis tegelijk aan te pakken."

De bedoeling? "Het doel van de klimaatwet is om de federale overheid bindende verplichtingen op te leggen en zo de nadelige gevolgen van de klimaatverandering tegen  te gaan", aldus Almaci. 

Vrijdag hadden een tiental universiteitsprofessoren en gespecialiseerde onderzoekers de "bijzondere klimaatwet" voorgesteld. De tekst is volgens hen "onmiddellijk uitvoerbaar".

Meest gelezen