Video player inladen...

Duizenden studenten zitten urenlang vast door het slechte weer op weg naar of na afloop van hun skivakantie

In de Franse Alpen hebben duizend Belgische en Nederlandse studenten urenlang buiten in de vrieskou gezeten na afloop van hun skivakantie. De bussen die hen moesten ophalen, waren niet tijdig ter plekke geraakt. Enkele studenten zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Ook een duizendtal studenten die op wintersportvakantie vertrokken vanuit Leuven zaten vast op hun bus en zullen veel later op hun bestemming in de Pyreneeën aankomen door het slechte weer. 

De Belgische en Nederlandse studenten moesten gisteren normaal om 14 uur naar huis vertrekken vanuit het skioord Saint-Sorlin-d'Arves in de Savoie. Door de hevige sneeuw en door lawinegevaar kwamen hun bussen pas tegen de avond aan, meldt het Nederlandse persagentschap ANP.

De bestuurders moesten hierop hun rusttijd in acht nemen. Op de parkeerplaats, waar de studenten wachtten op hun vervoer, raakten velen onderkoeld. Vijf zijn naar een ziekenhuis overgebracht, de anderen zijn opgevangen in de vakantiewoningen waar ze hadden vertoefd.

De lokale autoriteiten zijn rond 20 uur op de hoogte gebracht van de problemen. In de loop van de nacht hebben meerdere buskonvooien de jongeren naar Saint-Jean-de-Maurienne gebracht, waar andere bussen hen stonden op te wachten om de eigenlijke terugreis aan te vatten. 

"Enkele studenten hebben buiten gewacht en zijn dan met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht", zegt Leen Devillé van Sunweb aan VRT NWS. "Die zijn intussen allemaal in goede gezondheid terug uit het ziekenhuis ontslagen."

"We zijn al 38 uur onderweg naar Andorra"

Ook zo’n duizendtal studenten die tijdens hun lesvrije week op wintersportvakantie zijn vertrokken naar Andorra, in de Pyreneeën, hebben moeite om hun bestemming te bereiken. Ze moesten gisterennamiddag aankomen, maar zijn nog steeds onderweg.

“We zijn al 38 uur onderweg naar Andorra”, vertelt student Kris Tuerlinckx aan VRT NWS.  “We zijn vrijdagavond vertrokken vanuit Leuven en zouden normaal gisterenmiddag om 15 uur aankomen in Andorra. Maar door een sneeuwstorm is de bergpas naar Andorra afgesloten, waardoor we de nacht hebben moeten doorbrengen op een parking in de bus.”

De studenten komen normaal vanavond aan op hun bestemming. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen