Video player inladen...

CD&V komt met klimaatpact: 3 procent van bruto nationaal product investeren in groen beleid

CD&V broedt op een klimaatpact waarbij alle regeringen zich 3 procent van het bruto nationaal product investeren in klimaatvriendelijke openbare werken, gebouwen en mobiliteit. Dat zou concreet neerkomen op een extra investering van 600 miljoen euro voor het federale niveau en 1,3 miljard euro voor Vlaanderen. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke aangekondigd in "De zevende dag".

In een reactie op de aanhoudende kritiek op het klimaatbeleid van onder andere Vlaams CD&V-minister Joke Schauvliege, en in de aanloop naar de verkiezingen, komt partijvoorzitter Wouter Beke met een klimaatplan. 

Beke noemt het zelf een klimaatpact, tussen de verschillende overheden van het land, maar ook met andere spelers. In dat pact moet er volgens Beke naar gestreefd worden om 3 procent van het bruto nationaal product te investeren in klimaatvriendelijke mobiliteit, openbare werken en gebouwen. Nu zouden die investeringen zowat 2,2 procent bedragen.

Als die naar 3 procent moeten stijgen, zal de federale overheid 600 miljoen euro extra moeten investeren en Vlaanderen 1,3 miljard euro, zei Beke vanochtend in "De zevende dag".  Concreet denkt Beke bijvoorbeeld bijvoorbeeld aan exta investeringen in fietsinfrastructuur en de vervanging van de resterende dieseltreinen door elektrische treinen.

Dit vraagt moed. Iedereen moet aan het algemeen belang denken.

CD&V-voorzitter Wouter Beke

De voorbije jaren is het allesbehalve evident gebleken om op klimaatvlak overeenstemming te bereiken tussen de verschillende beleidsniveaus. Een federale klimaatwet, zoals de laatste tijd geopperd werd, kan volgens Beke de regio's niet binden. "Daarom heb je een pact nodig waarbij niet alleen de federale overheid, maar ook de deelstaten en andere actoren  vastleggen voor welke doelstellingen ze willen gaan",  zegt Beke.

"Dit vraagt moed. Iedereen moet aan het algemeen belang denken", aldus Beke. "Als men in Oudenaarde een fietsautostrade wil aanleggen en de groene beweging is tegen, dan helpt dat niet. Als men in Meise een tramlijn wil aanleggen en de groene beweging is tegen, dan helpt dat niet. Iedereen moet de handen vuil maken, niet alleen de politiek maar ook het middenveld."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen