Videospeler inladen...

Met uitwijzing bedreigd Armeens gezin gaat opnieuw naar open terugkeerwoning

Het gezin Khmoyan, dat bijna vier weken in het gesloten centrum van Steenokkerzeel heeft verbleven, gaat opnieuw naar een open terugkeerwoning. Dat heeft het Kinderrechtencommissariaat vernomen. Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zou de 8-jarige Anna Maria ook weer naar school kunnen, maar wat er op langere termijn met het gezin zal gebeuren, blijft onduidelijk.

"Het koninklijk besluit stelt dat een gezin maximum vier weken in de gesloten gezinsunit van Steenokkerzeel mag verblijven", zegt Vanobbergen. "Die vier weken zijn bijna verstreken, en dus is het inderdaad zo dat het gezin heel binnenkort naar een open terugkeerwoning zal gebracht worden."

Wat er daarna met gezin gebeurt, is nog onduidelijk. "Wat we zeker weten, is dat ze naar een open terugkeerwoning zullen worden gebracht, en wat daarna gebeurt is op dit ogenblik absoluut niet duidelijk", aldus Vanobbergen.

Allicht zou de 8-jarige Anna Maria ook weer naar haar school in Borgerhout kunnen. De school heeft zich in elk geval geëngageerd om voor het nodige vervoer te zorgen.

Het Kinderrechtencommissariaat onderschrijft de vraag van de advocaat van het gezin, de school en de ouders om geen contact op te nemen met leden van het gezin zelf, dat een turbulente periode achter de rug heeft.

Het gezin werd op 8 januari opgepakt en overgebracht naar het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel omdat hun aanvraag tot regularisatie is geweigerd. Zaterdag zou het gezin op een vliegtuig richting Armenië worden gezet, maar die vlucht is geschrapt.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen