Video player inladen...

N-VA wil af van verplichte sluitingsdag voor winkels, handelaars zijn geen vragende partij

De N-VA wil de wet op de openingsuren aanpassen. Als het van de partij afhangt, kunnen winkels altijd tot 21 uur open zijn en verdwijnt de verplichte wekelijkse sluitingsdag. Handelarenorganisaties NSZ en Unizo zijn helemaal niet te vinden voor het voorstel. Ook CD&V stelt zich vragen. De Belgische federatie van de handel Comeos heeft wel oren naar het idee.

Winkels kunnen nu van 5 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds open zijn. Alleen op vrijdagen en werkdagen voor een feestdag mogen ze tot 21 uur geopend zijn. Enkel winkels in toeristische centrums en nachtwinkels mogen hiervan afwijken. Voor een koopavond of jaarmarkt kunnen gemeenten ook een beperkt aantal uitzonderingen maken.

Een uurtje langer naar de winkel kunnen gaan, zou daarom wel eens een voordeel kunnen zijn

Werner Janssen, N-VA

N-VA-Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen dienen nu een wetsvoorstel in waardoor winkels alle dagen van 5 tot 21 uur open mogen zijn. Volgens de N-VA’ers moet ook de verplichte rustdag op de schop. Nu moeten winkels wekelijks een vaste dag hun deuren gesloten houden, op zondag of op een andere dag naar keuze.

Waarom wil de N-VA dat de winkels langer open kunnen blijven? "Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt", zegt Valerie Van Peel in de krant De Zondag. "Een uurtje langer naar de winkel kunnen gaan, zou daarom wel eens een voordeel kunnen zijn", legt Werner Janssen uit aan VRT NWS.

Eerder afgeketst

In het verleden is al een aantal keer voorgesteld om de openingstijden van winkels uit te breiden. In 2015 stelde Open VLD nog voor om de openingsuren te verruimen tot 22 uur 's avonds. Dat voorstel haalde het toen niet.

In Scandinavië, waar de winkels veel later open zijn, creëert dit meer werkgelegenheid en krijgen mensen een rustiger leven

Werner Janssen, N-VA

Waarom zou het nieuwe voorstel van N-VA nu wel de steun van een meerderheid krijgen? "We zijn vier jaar verder en misschien zijn de geesten gerijpt", hoopt Werner Janssen. "We brengen een aantal nieuwe accenten aan en hopen dat het voorstel nu wel een meerderheid zal krijgen."

Janssen haalt aan dat in vele landen de winkels al tot 21 uur open mogen zijn en dat het daar voordelen heeft. "In Scandinavië, waar de winkels veel later open zijn, creëert dit meer werkgelegenheid en krijgen mensen een rustiger leven."

Extra kosten

Handelarenorganisaties NSZ en Unizo zijn helemaal niet te vinden voor het voorstel. "Uit een bevraging die we vorig jaar hielden in de sector blijkt dat ruim 70 procent van de handelaren tegen het verruimen van de openingsuren en het afschaffen van de zondagsrust zijn", zegt Unizo-voorzitter Danny Van Assche.  "We merken dat handelaren nu al amper gebruik maken van de mogelijkheden om laat open te blijven", voegt hij eraan toe.

We merken dat handelaren nu al amper gebruik maken van de mogelijkheden om laat open te blijven

Danny Van Assche, Topman van Unizo

"Het afschaffen van de wekelijkse rustdag is nog een ander paar mouwen", zegt Van Assche. "Door die verplichting af te schaffen zou je oneerlijke concurrentie krijgen tussen winkels van zelfstandigen die geen personeel hebben enerzijds en winkels die zich wel personeel kunnen permitteren anderzijds.  Dat zou onaanvaardbaar zijn voor ons."

Dezelfde kritiek is te horen bij het NSZ. "Ruimere openingstijden zouden vooral veel personeelsprobleem veroorzaken, voorspelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Door de krapte op de arbeidsmarkt is het nu al niet evident om personeel te vinden, en zeker niet op atypische uren."

Niet verplicht

Kamerlid Janssen benadrukt dat de ruimere openingsuren niet verplicht zouden zijn. "Elke handelaar zal moeten bekijken of het al dan niet een goede zaak is voor zijn winkel."

Dit zal absoluut niet leiden tot meer omzet

Christine Mattheeuws, NSZ-topvrouw

"Maar als mensen een uur langer naar de winkel kunnen gaan, zullen ze hun inkopen daar doen. Als ze ‘s avonds niet meer in de winkel terechtkunnen, bestaat het risico dat ze online gaan winkelen. Het kan dus een meerwaarde zijn om te kunnen shoppen in de eigen regio", zegt Janssen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws spreekt dit tegen. "Dit zal absoluut niet leiden tot meer omzet. Consumenten kunnen hun euro maar één keer uitgeven. Ze zullen niet meer maar anders winkelen. "

Comeos

Comeos, de Belgische federatie van de handel, steunt het voorstel van de N-VA dan weer wél. Tot nu toe was de sectororganisatie die bijvoorbeeld de grote supermarkten en winkelketens vertegenwoordigt geen vragende partij, maar de positie van de distributiesector is aan het veranderen. Dat zegt CEO Dominique Michel.

"Nu zijn de geesten aan het evolueren. We staan open voor meer flexibiliteit. We zijn vragende partij voor latere openingsuren. Het geeft tenminste de mogelijkheid dat te doen, naargelang de situatie. Het is niet meer van deze tijd om dat te omkaderen in een strikt kader."

CD&V niet overtuigd

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer stelt zich vragen bij het voorstel van N-VA om de verplichte sluitingsdag af te schaffen. "Het evenwicht tussen de economische verzuchtingen enerzijds en de levenskwaliteit van de werknemer en de zaakvoerder anderzijds lijkt men hier uit het oog te verliezen", zegt de volksvertegenwoordiger.

Grotere ketens kunnen dit misschien bolwerken, maar dit is niet eerlijk voor kleine zelfstandigen

Stefaan Vercamer, CD&V

Vercamer is niet overtuigd dat er nood is aan een aanpassing van de wet. "Moeten we echt evolueren naar een maatschappij waar élke winkel heel de tijd open is? Grotere ketens kunnen dit misschien bolwerken, maar dit is niet eerlijk voor kleine zelfstandigen, die wellicht geen extra omzet zullen draaien maar gewoon minder tijd hebben voor zichzelf en hun gezin."

Het voorstel "knaagt vooral aan de levenskwaliteit van kleine zelfstandigen en hun werknemers", zegt de CD&V'er, "zonder een aantoonbaar voordeel in hun belang". En er zijn werknemers nodig die in de zaken willen staan.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen