AFP or licensors

Congolese oppositiekandidaat Fayulu blijft "oneerlijke presidentsverkiezingen" verwerpen 

In Congo heeft oppositiekandidaat Martin Fayulu opgeroepen tot vreedzaam verzet en zegt elke uitgestoken hand van huidig president Felix Tshisekedi te weigeren. Dat heeft Fayulu tijdens zijn eerste massaal bijgewoonde toespraak na de omstreden presidentsverkiezingen gezegd.  Fayulu verloor deze verkiezingen, maar volgens waarnemers van de katholieke kerk zou hij wel degelijk de grote winnaar van deze verkiezingen zijn geweest.

"Wanneer een uitgestoken hand vuil is, dan neem je die niet aan", dat zei oppositiekandidaat Fayulu in zijn toespraak die werd bijgewoond door honderden van zijn aanhangers in de hoofdstad Kinshasa. Verder zei de verliezer van de presidentsverkiezingen dat hij zich blijft verzetten tegen deze "oneerlijke verkiezingen". 

Wanneer een uitgestoken hand vuil is, dan neem je die niet aan

Martin Fayulu

Hij wil verschillende Centraal-Afrikaanse landen bezoeken en steun gaan vinden bij de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. Bovendien zei hij vooral "niet te gehoorzamen aan de bevelen van een persoon die we niet gekozen hebben".

Fayulu verloor ook de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 december. Volgens de kiescommissie werd hij tweede na de andere oppositiekandidaat Tshisekedi. Maar waarnemers van de katholieke kerk hadden bekendgemaakt dat Fayulu de echte winnaar van de verkiezingen was. 

Onder andere de Verenigde Staten en vele Congolezen hebben de resultaten van de kiescommissie aanvaard om de stabiliteit in het land te bewaren. Toch heeft Fayulu nog vele aanhangers die hem blijven steunen. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen