"Roma" van Alfonso Cuarón wint Goya voor beste Latijns-Amerikaanse film

De Mexicaanse film "Roma", een favoriet voor de Oscars, is verkozen tot beste Latijns-Amerikaanse film tijdens de Goya-filmprijzen Sevilla in Spanje. In Los Angeles, werd de film van Alfonso Cuarón ongeveer tegelijk bekroond als beste film door het Directors Guild of America (DGA), de vereniging van Amerikaanse filmregisseurs.

"Roma" haalde het in L.A. van "BlackKklansman", "Vice", "Green book" en "A star is born". Cuarón is pas de tweede cineast die de DGA-award wint voor een niet-Engelstalige film. Enkel Ang Lee ging hem voor, in 2000 met "Crouching tiger, hidden dragon". Vijf jaar geleden won Cuaron reeds een DGA-award met "Gravity".

De zwart-witfilm van de Mexicaanse regisseur won eerder al de Gouden Leeuw in Venetië, twee Golden Globes en twee prijzen op de Critics' Choice Awards. Met tien nominaties, evenveel als "The favourite", is "Roma" een grote kanshebber voor de 91e edities van de Oscars, die op 24 februari in Hollywood worden uitgereikt.

De Goya voor de beste film ging naar "Campeones" van regisseur Javier Fesser, een warmhartige, meeslepende film over andersvaliden die het voorbije jaar met 3,2 miljoen bezoekers het meeste succes had in de bioscopen in Spanje. "Campeones" won nog twee andere Goya's, die voor mannelijke bijrol en beste lied.

De prijs voor beste regie was voor Rodrigo Sorogoyen ("El reino", Het Koninkrijk), die voor beste acteur voor Antonio de la Torre ("El reino"), en die voor beste actrice voor Susi Sanchez ("La enfermedad del domingo", Zondagsgekte). "El reino" won in totaal zeven beeldjes. Sorogoyen maakt met de kortfilm "Madre" (Moeder) ook kans op een Oscar.

Meest gelezen