AFP or licensors

Verkiezingen El Salvador: Bukele wil ban van traditionele partijen breken

In El Salvador komt er mogelijk een einde aan drie decennia waarin de twee traditionele partijen - het conservatieve en nationalistische ARENA en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN - de macht verdeelden. Bij de presidentsverkiezingen in het Midden-Amerikaanse land, waarvan vandaag de eerste ronde wordt gehouden, werpt de 37-jarige Nayib Bukele zich op als alternatief voor het huidige, corrupte systeem.

Volgens de recentste opiniepeilingen staat Bukele op kop met om en bij de 40 procent. Bukele verkoopt zich als de kandidaat van de verandering en richt zich tot de Salvadoranen die genoeg hebben van de traditionele partijen. De afgelopen drie decennia, waarin telkens ARENA of FMLN de macht hadden, staan bol van de corruptieschandalen en worden geassocieerd met een slabakkende economie. Bukele belooft het land onder meer te zuiveren van corruptie en zegt fors te zullen investeren in infrastructuur, met onder meer een nieuwe spoorlijn langs de kust, een nieuwe luchthaven en een havenuitbreiding.

In totaal kunnen vandaag ongeveer 5 miljoen Salvadoranen hun stem uitbrengen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, volgt een tweede ronde met de populairste twee op 10 maart. De nieuwe president wordt op 1 juni ingehuldigd voor een termijn van vijf jaar.

  

Meest gelezen