Zingen of niet zingen? Vannacht is er de Super Bowl met controverse over de artiesten

Weinig muzikanten waren bereid om op te treden in de pauze van de Super Bowl, het grootste Amerikaanse sportevenement. Uit solidariteit met een zwarte footballspeler die geen ploeg meer vindt na een stille protestactie tegen racisme. De groep Maroon 5 treedt wel op en Gladys Knight brengt het Amerikaanse volkslied ten gehore.

De Super Bowl is de finale van het Amerikaanse footballseizoen, met dit jaar de New England Patriots tegen de Los Angeles Rams. Met 100 miljoen Amerikaanse tv-kijkers is de Super Bowl het best bekeken programma. In de pauze een reclamespot van 30 seconden laten zien? Dat is dan 5 miljoen dollar. Over de muzikale kant van de Super Bowl is er dit jaar veel controverse. 

Kaepernick knielt

In 2016 ging de Afro-Amerikaanse footballspeler Colin Kaepernick niet rechtopstaan toen het volkslied werd gespeeld, maar knielde hij. Daarmee protesteerde hij tegen de achterstelling van zwarten in Amerika en tegen politiegeweld. Kaepernick werd aan de deur gezet en vond sindsdien geen ploeg.

Uit de sport- en de entertainmentwereld kwam er wel veel steun. Kaepernick werd het gezicht van een Nike-reclamecampagne en kreeg ook een prijs van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.  

I said no to the Super Bowl

Het protest werkt door in het showdeel van de Super Bowl. De Amerikaanse Footballbond NFL vond weinig artiesten bereid om te komen zingen en spelen in de veelbekeken pauze. Cardi B en Rihanna zouden hebben geweigerd, uit solidariteit met de ontslagen Kaepernick. Jay Z liet in het nummer"Apeshit" (met de video in het Louvre) geen twijfel bestaan: "I said no to the Super Bowl. You need me, I don't need you". 

De groep Maroon 5 zegde wel toe, maar kreeg daar dan weer bakken kritiek voor.  Na een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen gelastte de NFL een persconferentie af.

Nipplegate

Er was nochtans een tijd dat de grootste muzikanten stonden aan te schuiven voor een optreden tijdens de Super Bowl: U2, Bruce Springsteen, Prince of Beyoncé. In 2004 waren Janet Jackson en Justin Timberlake aan de beurt. Niemand weet nog wat ze zongen, maar wel dat Janet even een tepel liet zien. Sinds “Nipplegate” wordt de wedstrijd niet meer live uitgezonden, maar met enkele seconden vertraging om eventuele ongepastheden te wissen.

Ik wil mensen samen brengen met het volkslied

Ook over wie het Amerikaanse volkslied zingt, de "Star spangled banner", is dit jaar veel inkt gevloeid. Om dezelfde reden -  solidariteit met Colin Kaepernick - weigerden veel artiesten. De Afro-Amerikaanse diva Gladys Knight niet, zij gaat straks zingen, naar eigen zeggen "om mensen samen te brengen". Over het protest tijdens het volkslied zei Gladys Knight op CNN: "Iedereen moet doen wat zijn hart hem ingeeft, daar neem ik geen standpunt over in". In het verleden zongen onder meer Whitney Houston en Billy Joel het Amerikaanse volkslied op de Super Bowl.

Meest gelezen