Via de riolen een bankkantoor binnendringen? Zo ziet dat eruit en zo gevaarlijk is het

Het blijft tot de verbeelding spreken: in Antwerpen zijn inbrekers via de riolering een BNP Paribas Fortis-bankkantoor binnengeraakt. Ingenieur Els Liekens van waterzuiveringsmaatschappij Aquafin beschrijft bij Radio 2 Antwerpen het rioleringsnetwerk in Antwerpen en wijst op de gevaren. "Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uitgekomen." VRT NWS kreeg intussen ook beelden van een gelijkaardige riool.

De inbrekers zijn via twee tunnels die uitkomen in de riolering tot in het bankkantoor geraakt. Volgens Liekens moeten ze geslopen zijn, want zo groot zijn de rioleringen niet. "De rioleringen in Antwerpen kunnen variëren van zeer klein tot zeer groot."

"Ik heb eens gekeken naar de Belgiëlei en de Nerviërsstraat en daar liggen verschillende riolen: gaande van een ronde buis van diameter 40 centimeter tot eivormige leidingen die tot 1,30 meter hoog zijn en 80 centimeter breed. Moeilijk om daarin recht te staan, dus ze zullen daar geslopen zijn op hun buik. Een hachelijke onderneming."

Bekijk hieronder beelden van een gelijkaardige riool:

Videospeler inladen...

Gevaarlijk

Door de riolen kruipen is ook niet zonder gevaar. "Als het begint te regenen, komt het regenwater van de daken en straten in de riolen terecht en dan kunnen de riolen zich heel snel vullen, wat tot de verdrinkingsdood kan leiden als je daar aan het kruipen bent."

"Daarnaast komt ook het afvalwater van woningen (toiletwater, douchewater, water van de wasmachines...) in de rioolbuizen terecht. Dat brengt bepaalde afvalstoffen met zich mee. Sommige gassen zitten opgelost in het water en als je daarin begint te woelen - wat bij de inbraakpoging zeker het geval zal geweest zijn - kan er H2S  (waterstofsulfide, red.) vrijkomen, wat zeer snel zeer dodelijk kan zijn."

Goed voorbereid

Ofwel waren de inbrekers dus zeer goed voorbereid, ofwel hebben ze veel geluk gehad dat ze het er levend vanaf hebben gebracht, aldus Liekens. "Het graven van een tunnel naar de riolering toe, kan bovendien tot grondverzakkingen leiden. Als er bijvoorbeeld werken in de straat gebeuren, dient dat altijd met de nodige beveiligingsvoorschriften te gebeuren. Dat heeft allemaal een enorme impact. Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uit gekomen."

Bekijk hieronder de route van de inbrekers richting de bank en de reactie van Aquafin:

Videospeler inladen...

De politie is alvast de hele nacht bezig geweest met het onderzoek naar de bizarre inbraak. Het is nog niet duidelijk hoe groot de buit van de inbrekers was, al konden de daders wel verschillende kluizen openbreken.

Beluister hieronder het gesprek bij Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen